Na een zinderde apotheose heeft de vaderlandse competitie dan toch de kampioen die ze verdiend. Alle theorieen en sentimenten met betrekking tot ''de kampioen van de armoede'' het toegeschreven lage spelniveau en het veronderstelde ''kwalitatief'' superieure FC Twente daargelaten: rationeel gezien heeft de club die na 34 wedstrijden de meeste punten heeft recht op de titel. Gezien het meest roerige seizoen in de clubgeschiedenis zal zelfs de meest fanatieke Ajax-hater sympathie kunnen opbrengen voor de 30e landstitel van Neerlands grootste voetbalclub.

Enkele weken geleden schreef ik, in diepe onzekerheid verkerend over de bestuurlijke ontwikkelingen, een negatief getinte column over de toekomst van Ajax ten tijde van de niets en niemand ontziende kruistocht van het grootste clubicoon door de spelonken van de clubcultuur. Inmiddels is er meer duidelijk. Op bestuurlijk niveau kondigden algemeen directeur Rick van der Boog en voorzitter Uri Coronel hun congé aan in een tijd waarin de landstitel verder weg leek dan ooit. Cruijff en zijn adepten (met beduidend minder autoriteit) schreven zelfs de door trainer De Boer zeer gewaardeerde Danny Blind af. In dat kader was het goed te zien dat Frank zijn voormalige wederhelft in het hart van de defensie in een memorabele uitzending van ‘Heilig Gras’ afgelopen vrijdag verdedigde.

Op het moment dat afgelopen zondag het eindsignaal in de Arena klonk en alles wat Ajax voelt, ziet of spreekt in euforie uitbarstte door het behalen van de eerste landstitel na de ‘zeven magere jaren’ beleefden de besproken drie het ieder op eigen wijze. De immer guitige en voortdurend op de grens van enthousiast en irritant balancerende NOS verslaggever Joep Schreuder plantte zijn microfoon direct onder de mond van de meest controversiële figuur uit deze episode. Geconfronteerd met de onvermijdelijke vraag hoe Rick van der Boog het kampioenschap ziet wist de gewezen algemeen directeur zijn emoties niet in bedwang te houden: ,Gerechtigheid’ Waarom hij juist dat woord gebruikte wilde Schreuder weten. Zichtbaar geschrokken door zijn eigen openhartigheid voegde hij nog toe dat je op emotionele momenten eigenlijk nooit moet zeggen wat je echt denkt, en liet het daarbij. Voorovergebogen en ondersteund door krukken (de symboliek!) wankelde Van der Boog aarzelend dan toch het feestgedruis in, hoogstwaarschijnlijk met gemengde gevoelens. Hetzelfde tafereel voltrok zich bij Uri Coronel. Zichtbaar aangeslagen wist de eloquente clubman Schreuder’s suggestieve vraagstelling te pareren. ,Geeft dit kampioenschap nou enige genoegdoening?’ ‘Genoegdoening? Onzin’ reageerde Coronel met een senioriteit die Van der Boog drie minuten eerder niet op wist te brengen en refereerde nog even aan het gegeven dat dit zijn 21e landstitel als lid van Ajax was en slechts gevoelens van blijdschap voelde. Ook Blind kwam nog even aan het woord maar liet niets blijken van enige wraakgevoelens en poseerde even later glimlachend zoals alleen een vader dat kan met zijn zoon en de kampioensschaal voor de camera’s.

Het zat de betrokkenen duidelijk nog diep, laten we hopen dat na de zeven magere jaren zoals de Egyptische mythologie voorschreef nu weer jaren van voorspoed zullen aanbreken voor de geplaagde club uit de hoofdstad. Op naar die vierde ster!

 

Columnist:

Barend Tensen