Steeds meer Keuken Kampioen Divisie clubs met goksponsor op voetbalshirt

Sinds 1 oktober is de gokmarkt in Nederland open. Sindsdien mogen verschillende (online) gokbedrijven legaal online kansspelen aanbieden en ook reclame hiervoor maken. Dit betekent ook dat Nederlandse voetbalclubs met het logo van een goksponsor op het tenue mogen spelen. In de Eredivisie speelden vóór 1 oktober al verschillende clubs (Feyenoord, PSV, RKC Waalwijk, FC Twente, ADO Den Haag, SC Heerenveen, FC Groningen, Willem II, FC Utrecht en Sparta Rotterdam) met het logo van TOTO op de mouwen. In de Keuken Kampioendivisie werd er door GGP Poker, de organisator van ‘s werelds grootste online pokertoernooien, de afgelopen weken een grote slag geslagen. De online pokerroom heeft een contract gesloten met maar liefst zes Keuken Kampioen Divisie clubs en prijkt met het logo op de mouwen van de voetbalshirts van deze clubs: Almere City, FC Volendam, FC Emmen, Excelsior, FC Dordrecht en Top Oss.

Mathijs Jonkers, country manager bij GGPoker reageert: ''Dergelijke samenwerkingen zijn voor die clubs weer extra inkomsten en voor GGPoker is het een mooie mogelijkheid om zichtbaarheid te creëren onder voetbalfans. Wij zijn erg blij dat we elkaar op deze manier kunnen versterken. Nederlandse clubs hebben jarenlang geen geld op kunnen halen uit de gokmarkt. De verwachting is dat het dit seizoen al in de miljoenen euro’s gaat lopen en de komende jaren alleen maar groter wordt. Het is een nieuwe markt, dus er liggen nog tal van mogelijkheden voor zowel de clubs als de partijen uit de gokindustrie.”

In Engeland is het al jaren toegestaan om als gokbedrijf voetbalclubs te sponsoren. Op dit moment zijn negen verschillende gokbedrijven bij negen clubs uit de Premier League hoofdsponsor en prijken op de voorkant van het shirt. Nog eens zes andere clubs hebben een officiële samenwerking met een gokaanbieder. De gokmarkt in Engeland zorgt jaarlijks voor miljoenen aan extra inkomsten bij de voetbalclubs. Alleen in de Premier League, het hoogste voetbalniveau in Engeland, is die markt al goed voor bijna 140 miljoen euro per seizoen. Dit zijn natuurlijk gigantische bedragen. Het is afwachten hoeveel geld de opening van de gokindustrie voor Nederlandse clubs op gaat leveren, maar de verwachting is wel dat dit in de tientallen miljoenen gaat lopen. Voor veel mensen hoort een gokje wagen op een voetbalwedstrijd er al net zo bij als een biertje of patatje.”

De online gokmarkt in Nederland is per 1 oktober open. Tien partijen, waaronder GGPoker, hebben een vergunning gekregen van de Nederlandse overheid. Voorheen waren er tientallen aanbieders. Een enkele was echter maar legaal. De overheid controleerde hier destijds niet op. Daar is nu verandering ingekomen. De door de overheid goedgekeurde goksites moeten aan strenge eisen voldoen. Zo moet elke speler limieten (maximale tijd en inzet per dag) instellen om verslaving te voorkomen. Online spelers hebben ook de mogelijkheid zichzelf (tijdelijk) uit te sluiten van de kansspelen aangeboden door GGPoker of kunnen zichzelf landelijk uitsluiten voor minimaal zes maanden door een CRUKS inschrijving.