23 mei 2013

FootballCulture Litmanen shirt

Jari Litmanen is BACK! Jari Litmanen de succesvolle nummer 10 van Ajax in de jaren '90. Wie kent hem niet!? De Fin won met Ajax zo'n beetje alles wat er te winnen valt. In totaal won Litmanen met Ajax maar liefst vier landstitels, drie keer de nationale beker, de Champions League, de Europese Super cup en ook nog eens de Wereldbeker voor clubteams. Tevens werd hij ook nog eens topscorer van de Champions League. De populariteit van de Fin in Amsterdam was en is nog steeds enorm. Zo zijn er sinds 1993 bijna 1600 Jari's in Nederland geboren.

Ook in zijn geboorteland Finland is Jari Litmanen immens populair. Er staat zelfs een standbeeld van Litmanen in zijn geboorestad Lahti. De aanvaller wordt over het algemeen erkend als de beste Finse voetballer aller tijden. Hij is recordinternational van het Finse voetbalelftal en tevens recordhouder van het meeste aantal doelpunten voor het nationale elftal. In 2003 werd 'Jari' door de Finse voetbalbond verkozen tot de beste Finse voetballer van de afgelopen vijftig jaar.

Vanaf 1995 kreeg Litmanen steeds vaker te maken met blessureleed. Dit is Litmanen helaas zijn hele carriere blijven achtervolgen. Sinds zijn vertrek in 1999 van Ajax naar Barcelona heeft de Finse voetballer nooit meer ergens op een langdurige basisplaats kunnen rekeken. Na twee minder succesvolle jaren bij Barcelona, vertrok Litmanen naar zijn droomclub Liverpool. Ook hier heeft Litmanen nooit langdurig het niveau gehaald van zijn succesvolle Ajax jaren. In twee jaar kwam de Fin tot 'slechts' 26 optredens voor The Reds. Wel werd de Fin gezien als één van de meest technische spelers van de Premier League toendertijd.  In 2002 keerde Litmanen voor een tweede periode terug bij Ajax. Ajax Coach Ronald Koeman contracteerde de transvrije Litmanen met name om zijn kennis en ervaring over te brengen op jonge spelers als Rafael van der Vaart, Steven Pienaar en Wesley Sneijder. Litmanen kreeg een enorm warm onthaal van de Ajax aanhang. 'Jari' was met name in de Champions League seizoen 2002-2003 nog van waarde voor de Amsterdammers. Vervolgens brak er een periode aan waarin de Fin vaker buiten dan binnen de lijnen stond vanwege blessureleed. In het voorjaar van 2004 heeft Litmanen besloten op zoek te gaan naar een andere club. Vervolgens kwam Litmanen nog uit voor FC Lahti (2004), Hansa Rostock (2005), Malmö FF (2005-2007), Fulham (2008), FC Lahti (2008-2010) en HJK Helsinki (2011-2013).

Jari Litmanen is en blijft een onomstreden Ajax-legende. Mede hierom heeft FootballCulture een schitterend shirt ontworpen. Op het rode t-shirt is een print afgebeeld van Jari Litmanen in het prachtige Ajax tenue. Deze t-shirts kan je kopen in de online voetbalshop van Subside Sports, evenals de gehele te gekke collectie FootballCulture shirts, inclusief de nieuwe V-necks!

Koop het hier!

Litmanen FootballCulture t-shirt

FootballCulture Litmanen t-shirt