23 januari 2017

FC Barcelona retro uitshirt 1974-1975

Het sportfashion merk COPA heeft onder officiële licentie een aantal klassieke retro shirts van Barcelona gelanceerd. Hieronder bespreken we het gele uitshirt van Barcelona. Dit gele FC Barcelona retro shirt van COPA is gebaseerd op het uitshirt van Barcelona uit het seizoen 1974-1975. Dit legendarische voetbalshirt werd door de spelers gedragen in de La Liga, Copa del Rey en Europacup I uitwedstrijden.

FC Barcelona retro uitshirt 1974-1975

We bespreken hieronder eerst de geschiedenis en daarna het design van het Barcelona retro shirt.

In het jaar 1974 kwam er een einde aan de dictatuur van Franco en veranderde FC Barcelona zijn officiële naam weer terug naar Futbol Club Barcelona. Door de Burgeroorlog en de komst van dicator Franco werd de Catalaanse club gedwongen een aantal maatregelen te nemen. Zo kwam er een verbod op de Catalaanse vlag en de taal, ook andere tekenen van separatisme werden verboden in heel Spanje. Dit betekende dat de naam van de club moest worden veranderd naar Club de Futbol Barcelona en werd de Catalaanse vlag uit het embleem verwijderd. Het vertrek van Franco betekende dat dit alles weer in het oude kon worden hersteld.

Barcelona 1974-1975 Shirt

Onder aanvoering van trainer Rinus Michels won FC Barcelona, voor het eerst sinds 1960, in het seizoen 1973-1974 de Primera Division. Ook de 0-5 overwinning dat seizoen op Real Madrid in Santiago Bernabéu sprak tot de verbeelding. Deze overwinning is vandaag de dag nog een hoogtepunt in het leven van menig Catalaan. Door dit kampioenschap mocht Barcelona het seizoen erop deelnemen aan de Europacup I. Hierin werd over twee wedstrijden in de halve finale van het Engelse Leeds United met 3-2 verloren. In de Primera Division eindigde Barcelona in het seizoen 1974-75 als derde achter Real Madrid en Real Zaragoza. De selectie van trainer Rinus Michels bestond onder andere uit Neeskens, Rexach, Antonio de la Cruz en Asensi. Het zou tot het seizoen 1984-85 duren voordat FC Barcelona weer kampioen van Spanje zou worden.

FC Barcelona retro shirt 1974-75

Het officiële Barcelona retro uitshirt wordt geproduceerd door het sportfashion merk COPA. Het retro shirt wordt gekenmerkt door een gele kleur met over de voorkant twee diagonale banen. Deze banen zijn in de bekende donkerrode en blauwe kleur (blaugrana). Daarnaast zijn ook de biesjes in deze blaugrana kleur. Verder is dit shirt voorzien van een ronde hals en lange mouwen. Op de linkerborst is het logo van Futbol Club Barcelona aangebracht. Het logo, welke is ontworpen door Carles Comamala, heeft een komvormig design en bevat linksboven de St George Kruis en aan de rechterkant de rode en gele kleuren van Catalonië. Hieronder zijn in het midden de letters F.C.B. aangebracht. De onderkant is gestreept en heeft de donkerrode en blauwe kleuren van de club gekregen. Hierin is ook een retro voetbal aangebracht. Een mooie badge die een verbinding geeft tussen club, stad en provincie. Dit gele Barcelona uitshirt is gemaakt van 100% katoen.

Check hieronder de foto's van het unieke shirt van Barcelona welke door het merk COPA opnieuw is gelanceerd. Dit shirt is te koop voor € 59,95 in de sportfashion shop van Sportus.nl.

Koop het Barcelona 1974-1975 retro shirt hier... en geef hieronder je mening!

Barcelona Retro Uitshirt 1974-1975

Barcelona Retro Shirt 1974-1975