Gaat FC Barcelona voetbalshirts zelf produceren onder eigen merk?

FC Barcelona staat op het punt een belangrijk besluit te nemen als het gaat om de kledingsponsor. Al langer is bekend dat de Catalanen op gespannen voet leven met kledingsponsor Nike, dat sinds 1998 de tenues en trainingskleding van de club verzorgt. Het contract tussen beide partijen loopt in principe nog tot 2028, maar naar verluidt wil de club vanaf het seizoen 2025-2026 van het contract af. Volgens de Spaanse krant Sport heeft de club verschillende alternatieven voor Nike en bestaat er ook een kans dat de club zelf de tenues en trainingskleding gaat produceren.

Volgens Sport.es is ook Puma geïnteresseerd om Nike op te volgen als kledingsponsor. Het Duitse sportmerk zou een bedrag van maar liefst € 100 miljoen per jaar over hebben om de club te sponsoren. Ter vergelijking: Nike sponsort de Catalanen voor een bedrag van € 85 miljoen. Joan Laporta gaf tijdens een interview aan TV-zender RAC1 een aantal weken geleden echter aan dat er nog een alternatief is: de tenues zelf produceren onder een door de club zelf gecreëerd merk. Deze optie zou volgens Sport steeds serieuzer worden, omdat de gesprekken met Nike de laatste weken niets hebben opgeleverd. Men is er bovendien van overtuigd dat deze optie de club veel meer opbrengt dan het sponsorbedrag dat het momenteel binnen krijgt van Nike of eventuele toekomstige kledingsponsors.  Bij het lanceren van een eigen sportmerk zou FC Barcelona dan hulp krijgen van BLM (Barça Licensing & Merchandising). Dit bedrijf produceert en distribueert momenteel de niet performance gerelateerde producten en merchandising van de Spaanse club.

De definitieve beslissing rondom een eventuele nieuwe kledingsponsor wordt volgens Sport.es in de loop van deze maand genomen. De club heeft nog een aantal gesprekken met Nike over de status van het contract. Feit is dat het bestuur van de Catalaanse club een hoger bedrag gesponsord krijgen van Nike dan de € 85 miljoen dat het nu krijgt. Bovendien is de club ontevreden over de leveringen van het Amerikaanse sportmerk. Daarbij komt ook dat het niet zo makkelijk is om het tot medio 2028 lopende contract te beëindigen. Gevolg is dat Nike de club kan aanklagen en een hoge schadevergoeding mag verwachten, doordat de club contractbreuk heeft gepleegd. Aangezien de club al in financiële nood verkeert, kan dit voor nog meer problemen zorgen. Uiteraard gaat FC Barcelona daarbij niet over één nacht eis. De juridische afdeling van de club is al maanden lang bezig met het bestuderen van het contract met Nike en ziet wel kansen. De voorkeur gaat er echter naar uit dat beide partijen op een vriendschappelijke manier uit elkaar gaan.

Als FC Barcelona ervoor kiest om met een ander sportmerk in zee te gaan of zelf de shirts te produceren, mag dat sowieso een unicum genoemd worden. In de roemrijke historie van de club verzorgden slechts drie sportmerken de FC Barcelona voetbalshirts en trainingskleding. Het Spaanse sportmerk Meyba was kledingsponsor van 1982 tot 1992, Kappa van 1992 tot 1998 en Nike sinds medio 1998! Wordt vervolgd in ieder geval! Wil je nog even van de FC Barcelona voetbalshirts van Nike genieten? Deze kun je natuurlijk bestellen in de onderstaande winkels!