17 januari 2017

FC Barcelona retro shirt 1899

FC Barcelona heeft in samenwerking met COPA Football een aantal retro voetbalshirts en t-shirts gelanceerd. De collectie bestaat onder officiële licentie van de Spaanse grootmacht. De retro lijn bestaat uit verschillende klassieke retro shirt en t-shirt welke gebaseerd zijn op de shirts uit de jaren'70 en '80.

Hieronder bespreken we eerst de geschiedenis en daarna het shirt welke gebaseerd is op het allereerste voetbalshirt van FC Barcelona uit 1899.

Barcelona retro shirt 1899

FC Barcelona is opgericht op 29 november in 1899 door een groep Zwitserse, Engelse en Catalaanse voetballers, geleid door de Zwitser Joan Gamper. De kleuren van het huidige voetbalshirt werden al in 1899 bepaald door deze groep mensen. Aangenomen wordt dat de kleuren afkomstig zijn van de kleuren van FC Basel, donkerblauw en granaatrood, vandaag de dag ook wel Blaugrana genoemd.

FC Barcelona Retro Shirt 1899

De beginjaren van FC Barcelona waren meteen redelijk succesvol met Catalaanse kampioenschappen in 1902 en 1903. In 1908 begon Gamper aan zijn eerste periode als president van FC Barcelona. In 1925 werd Gamper door de dictatuur van Primo de Rivere beschuldigd het Catalaanse nationalisme aan te wakkeren als president van Barcelona. Eén van de belangrijkste resultaten onder zijn leiding was het verwerven van een eigen stadion en dus het genereren van een stabiel inkomen. In 1909 verhuisde het team naar Camp de la Industria, een stadion met een capaciteit van 8000 toeschouwers. Om dit te vieren voerde de club een wedstrijd om een nieuw logo te ontwerpen. Carles Comala won de wedstrijd en zijn logo wordt vandaag de dag (enkele kleine wijzigingen daargelaten) nog steeds gebruikt op de voetbalshirts. Het logo wat gebruikt werd tussen 1899 en 1910 bestond uit een ruitvormig wapen met daarin de kleuren van Catalonië en de rode St George Cross. Hierboven is de Kroon van Aragon en de vleermuis van King James te zien. Dit alles wordt omringd door twee takken, één van de laurierboom en een handpalm.

Barcelona werd in de jaren '10 en '20 steeds belangrijk voor het Catalaanse volk en de Catalaanse identiteit. Voor veel fans die deelnamen aan de club was het onderdeel zijn van een collectieve identiteit belangrijker dan het voetbalspelletje. Als snel kreeg Barcelona meer clubleden en in 1922 verhuisde de club naar het nieuwe Les Cortes. In dit stadion was er ruimte voor 30.000 toeschouwers en in de jaren '40 werd dit verhoogd naar 60.000. In de Gamper-periode won Barcelona 11 keer kampioen van Catalonië, won het 6 keer de Copa del Rey en 4 keer de Pyreneeën Cup. Met het uitbreken van de Spaanse Burgeroorlog werden ook de successen van FC Barcelona minder. In 1945 won Barcelona voor het eerst sinds 1929 weer de Spaanse titel. Onder leiding van de Slowaakse trainer Ferdinand Daucik kende Barcelona in de jaren '50 en '60 weer grote successen. De verloren Europacup I finale tegen Benfica in 1961 betekende het einde van deze succesperiode. Nieuwe successen kwamen er in de jaren '70 met de komst van de Nederlanders Rinus Michels en Johan Neeskens, met als hoogtepunt de landstitel in het seizoen 1973-1974. Hieronder zullen wij echter alleen het eerste Barcelona shirt bespreken welke werd gedragen in 1899.

Barcelona retro shirt 1899

Het allereerste Barcelona retro shirt is gebaseerd op het shirt uit het oprichtingsjaar 1899. Dit Barcelona shirt is voor de helft donkerblauw en de andere helft is granaatrood (blaugrana). De linkerborst is voorzien van het logo van de Catalaanse club welke in gebruik werd genomen tussen 1899 en 1910. Verder heeft dit shirt lange mouwen en bevat het een grote kraag in de blauwe en rode kleur. De kraag bestaat uit een viertal knoopjes. Dit Barcelona shirt is gemaakt van 100% katoen.

Check hieronder de foto's van het unieke eerste shirt van Barcelona welke door het merk COPA opnieuw is gelanceerd. Dit shirt is te koop voor € 59,95 in de sportfashion shop van Sportus.nl.

Koop het Barcelona 1899 retro shirt hier... en geef hieronder je mening!

Barcelona Retro Shirt 1899

Barcelona Voetbalshirt 1899