10 mei 2021

Bayern München draagt vijf sterren op voetbalshirts vanaf 2021-2022

Bayern München werd afgelopen weekend voor de negende opéénvolgende keer en voor de 31ste keer in de geschiedenis kampioen van Duitsland. Dertig van die kampioenschappen zijn behaald onder de vlag van de Bundesliga. Toen Bayern München in 1932 kampioen werd bestond de Bundesliga namelijk nog niet. Deze competitie werd pas opgericht in 1963. Het binnenhalen van het 30ste kampioenschap betekent dat Bayern München een ster mag toevoegen aan het clublogo en dus ook dat alle Bayern München tenues vanaf het seizoen 2021-2022 in plaats van vier sterren boven het logo vijf sterren hebben.

Sinds het seizoen 2004-2005 is het systeem van kampioensterren ingevoerd in de Bundesliga. Lange tijd was het maximale aantal sterren die Bundesliga clubs op het tenue konden hebben vier. In 2018 is echter het reglement aangepast en is er een regel opgenomen dat vanaf dertig kampioenschappen vijf sterren boven het logo op het tenue gedragen mogen worden in de Duitse competitie. De regel met betrekking tot het aantal sterren zit in Duitsland wat onlogisch in elkaar. Waar je in landen als Nederland en Italië per tien landskampioenschappen een ster mag toevoegen, is dat in Duitsland anders. Bij drie kampioenschappen mogen clubs één ster aan het logo toevoegen, bij vijf kampioenschappen twee sterren, bij tien kampioenschappen drie sterren, bij twintig kampioenschappen vier sterren en bij dertig kampioenschappen vijf sterren. De volgende clubs dragen in Duitsland een ster op het tenue.

1 ster: Werder Bremen (vier Bundesliga kampioenschappen), VFB Stuttgart (drie kampioenschappen)
2 sterren: Hamburger SV (zeven kampioenschappen), Borussia Mönchengladbach (vijf kampioenschappen) en Borussia Dortmund (acht kampioenschappen)
3 sterren: Geen clubs
4 sterren: Geen clubs
5 sterren: Bayern München (30 kampioenschappen)

Het is nog even de vraag hoe de extra ster boven het logo van Bayern München op de voetbalshirts komend seizoen toegevoegd wordt. Het kan zijn dat de ster naast de overige vier sterren kan komen te staan, maar het kan ook zo zijn dat deze boven de vier sterren komt te staan. Dit hangt onder andere af van in hoeverre adidas bij de productie van de tenues al rekening gehouden heeft met het toevoegen van de extra ster. Gezien Bayern München al negen keer op rij kampioen is geworden, lijkt het vrij logisch dat men er bij adidas en de club rekening mee gehouden heeft. Dat weten we snel genoeg. Binnenkort wordt het nieuwe Bayern München thuisshirt 2021-2022 officieel gelanceerd! 

Ben je op zoek naar een Bayern München voetbalshirt of de nieuwe kampioenscollectie? Check het in deze Bayern München fanshop! 

Vijf sterren op Bayern München voetbalshirts 2021-2022