28 november 2018

Bayern München draagt vanaf 2019 altijd rood/wit thuisshirt

We hadden het er september al over. De fans van Bayern München zijn niet blij met het thuisshirt van dit seizoen (en eigenlijk alle voetbalshirts van 2018-2019). Dit heeft geleid tot verschillende acties van de supporters, waaronder een groot spandoek in de uitwedstrijd tegen Hertha BSC. Men eist de terugkeer van een volledig rood/wit thuisshirt. De fans van de Rekordmeister opteren voor de terugkeer van een geheel rood/wit thuisshirt, dus zonder blauwe tinten. De protesten van de Bayern supporters hebben tot succes geleid. De clubleiding van de Duitse kampioen heeft deze week een officieel statement naar buiten gebracht, waarin staat dat het thuisshirt van Bayern München in de toekomst alleen nog maar uit een combinatie van rood en wit bestaat en het shirt dus geen andere kleuren zal bevatten.

Volgens het statement van de club uit München hebben er in de afgelopen weken constructieve en open gesprekken plaats gevonden tussen de directie van Bayern en afgevaardigden van verschillende supportersgroepen van de 28 voudig kampioen van Duitsland. Deze gesprekken hebben geleid tot een akkoord tussen de directie en de supporters. Jörg Wacker, het directielid dat onder andere verantwoordelijk is voor de merchandising van de club reageert op het statement: ‘’Wij hebben gesprekken gevoerd met verschillende afgevaardigden over het gebruik van de clubkleuren in onze voetbalshirts. Voor onze fans representeren onze voetbalshirts een belangrijk teken van identiteit met de club. Om deze reden heeft de directie besloten dat de kleuren rood en wit voortaan altijd gebruikt worden in onze officiële wedstrijdkleding. Dan heb ik het vooral over het thuistenue, dus het thuisshirt met het broekje en de kousen. Daarnaast hebben we met de fans afgesproken dat we hen meer betrekken bij het ontwerp van nieuwe voetbalshirts.’’ De achterban van Bayern München is het vooral niet eens met het gebruik van de kleur blauw in de thuisshirts de afgelopen seizoenen. Dit terwijl het logo van de club wel blauwe accenten bevat. Het logo van Bayern München bevat namelijk de blauwe en witte ruiten uit de vlag van de deelstaat Beieren. Blauw wordt echter door de supporters van Bayern München ook geassocieerd met de clubkleuren van rivaal 1860 München. Daarnaast zijn de supporters ook niet blij met het mint groene uitshirt van dit seizoen. Dit voetbalshirt heeft volgens de fans geen link met de rijke heritage van de voetbalclub. 

Het is nog niet zeker of er in de designs voor het nieuwe thuisshirt van 2019-2020 al rekening is gehouden met de beslissing van de club en de supporters. Het design van dit shirt is namelijk al door de club en adidas bepaald. Zeker is dat er bij het ontwerpen van de voetbalshirts van 2020-2021 rekening gehouden wordt met de nieuwe richtlijnen. De nieuwe richtlijnen zijn ongetwijfeld ook aan kledingsponsor adidas doorgegeven. Het merk verzorgt al sinds de jaren ’50 de tenues van de club en beide partijen hebben in ieder geval nog tot de zomer van 2030 een contract. De komende tien seizoenen kunnen de fans van Bayern München dus nog genieten van rood/witte Bayern München voetbalshirts van adidas! De nieuwe richtlijnen gelden overigens niet voor de uitshirts of Champions League voetbalshirts van FC Bayern.

Ben je fan van Bayern München en op zoek naar het nieuwste voetbalshirt van de Rekordmeister? Deze kan je, inclusief officiële bedrukking, bestellen in deze SHOP!