16 oktober 2017

adidas Originals Manchester United retro shirt & trainingsjack 1992

Adidas Originals heeft in samenwerking met Manchester United weer een uniek shirt en retro trainingsjack gelanceerd. De huidige kledingsponsor van de Engelse grootmacht was namelijk ook al in de periode 1980-1992 kledingsponsor van de club. Reden genoeg om onder het label van adidas Originals een aantal items uit deze periode te lanceren. Afgelopen week heeft het Duitse sportmerk zowel een shirt als jack gelanceerd, dat gebaseerd is op het voetbalshirt en een trainingsjack van de periode 1990-1992. Hieronder bespreken we eerst het achter deze items en daarna het design!

Het verhaal

In de periode 1990-1992 werd het fundament gelegd voor het kampioenschap van 1993. In 1993 werd Manchester United na 26 jaar weer eens kampioen van Engeland. Het toeval is dat Umbro vanaf het seizoen 1992-1993 het stokje overnam van adidas en daardoor direct met de neus in de boter viel. Wel won de club in 1992 een andere prijs. Voor het eerst in de geschiedenis won de club van coach Alex Ferguson de League Cup. In de finale op 12 april 1992 in het Wembley Stadium in Londen werd Nottingham Forest met 1-0 verslagen door een doelpunt van McClair in de veertiende minuut. Andere sterren van dit elftal waren spelers als Schmeichel, Irwin, Bruce, Pallister, Ince, Hughes en Giggs. Het jaar ervoor had de club ook al een memorabele prestatie neergezet. In het seizoen 1990-1991 werd in de Kuip in Rotterdam beslag gelegd op de Europa Cup II, de Europa Cup voor bekerwinnaars. Manchester United nam het in deze wedstrijd op tegen Barcelona en won deze finale met 2-1 door twee doelpunten van Mark Hughes. Adidas en MUFC namen overigens in de zomer van 1992 dus wel afscheid met een prijs en dat niet alleen. Het merk had The Mancunians dat seizoen ook een nieuw en opvallend uitshirt aangemeten.

Manchester United retro uitshirt 1990-1992

Dat shirt is dus nu weer gelanceerd. Het shirt is een combinatie van blauw en wit en wordt gekenmerkt door de all-over print van geometrische vormen, welke wat weg hebben van de structuur van de blaadjes van een boom. Door adidas wordt dit de Azteekse stijl genoemd. Ook de achterkant van het tenue heeft dit design. Verder bevat het shirt een v-hals met een dunne blauwe lijn. Dit geldt ook voor de drie strepen van adidas, welke op de schouders en mouwen staan. De blauwe strepen worden geflankeerd door dunnere rode lijnen. Ook de adidas trefoil op de rechter borst is rood. Dit is een ander adidas logo dan het huidige performance logo. Het huidige adidas logo werd in 1997 geïntroduceerd en de adidas trefoil was het logo van het merk in de periode tussen 1972 en 1997. De trefoil wordt nu als logo van adidas Originals gebruikt. De andere borst bevat het logo van de club en op het midden van het shirt prijkt de naam van de hoofdsponsor van destijds: SHARP. Sharp Electronics was in de periode 1982-2000 hoofdsponsor van de Engelse topclub.

Manchester United retro trainingsjack 1992

Het away trainingsjack van de periode 1990-1992 heeft adidas ook opnieuw gelanceerd. Dit jack heeft dezelfde stijl als het uitshirt en wordt ook gekenmerkt door de all-over print in Azteekse stijl. Verder bevat dit jack een witte baseball kraag en zijn ook de band aan de onderkant van het jack en de biesjes wit, evenals de rits. De logo's van adidas en de club staan op dezelfde plek als op het retro shirt en de adidas strepen hebben dezelfde kleuren. Het jack is aan de zijkanten uitgerust met twee zakken en verder bevat het nog subtiele rode lijnen rondom de oksels en op de achterkant van het jack.

Zowel het shirt als het jack zijn gemaakt van een hoogwaardig pique polyester! Een maand geleden lanceerden adidas en Manchester al een rode versie van het shirt van 1992 en ook het Manchester United uitshirt van 2017-2018 haalt haar inspiratie uitshirt shirt van de periode 1990-1992.

Manchester United retro shirt en jack bestellen

Het adidas Originals Manchester United retro shirt en jack van de 1992 kan je vanaf nu voor volwassenen kopen. Beide items kan je namelijk bestellen in de maten XS, S, M, L, XL en XXL. Het shirt heeft een prijs van € 64,95 en het retro trainingsjack een prijs van € 79,95. Wil je andere producten van Manchester United kopen? Check dan ook het overzicht met beschikbare producten hiernaast of hieronder. Directe levering gegarandeerd!

Scoor de nieuwe adidas Originals Manchester United collectie in deze winkel!