Football Culture heeft een nieuwe collectie T-shirts. Deze T-shirts staan vaak in het teken van oude voetbalhelden of printings met een flinke dosis voetbalhumor. Zo zijn er shirts van onder meer Thierry Henry, Eric Cantona en Frank Rijkaard met Patrick Kluivert. Het meest opvallende T-shirt in de nieuwe collectie is die met de Ferenc Puskas afbeelding. Hij staat hier met zijn dikke buik te wijzen en te passen. Degene die hem alleen van naam kennen en niet van gezicht, zouden denken dat het een oude Duitser was die een poging deed de bal te raken. Onderstaande uitleg moet je van die gedachte af helpen.

Voordat we het over Puskas gaan hebben, willen we jullie lezers alvast wijzen op de te gekke FootballCulture collectie met coole voetbalprints. Koop het hier! Hieronder overigens ook een impressie van de nieuwe FootballCulture collectie.

FootballCulture Puskas t-shirt

Dan Puskàs! De man begon zijn carrière bij Kispest-Honvéd, een club uit Hongarije, waar zijn vader de trainer van was. Al snel werd bekend dat hij veel talent had en hierdoor kwam hij al vroeg in aanraking met het eerste elftal. Zijn eerste seizoenen liepen wat stroef, maar daarna kwam zijn echte doorbraak. In één seizoen maakte de nog jonge Ferenc maar liefst 50 doelpunten!  Met deze club werd hij 5 keer Hongaars kampioen en maakte in totaal 374 goals in 358 wedstrijden. Een onvoorstelbaar hoog percentage.

Zijn interlandcarrière was een tijdperk om nooit te vergeten. Het Hongaarse team had de bijnaam “Magische Magyaren”, wat magische Hongaren betekent. Het gouden elftal had een ongeslagen reeks van 32 wedstrijden van 1950 tot 1954. Puskàs speelde in de periode van 1946 tot 1956 in totaal 85 interlands voor het nationale elftal van Hongarije. Hierin scoorde hij wel 84 keer. In 1954 haalde Hongarije nog wel de finale van het wereldkampioenschap. Hongarije stond toen tegenover West-Duitsland en ondanks dat Ferenc de score opende moesten de Magische Magyaren toch buigen voor de West-Duitsers en verloor het met 2-3. Ongelofelijk, aangezien er in de poulefase nog korte metten gemaakt werd met West-Duitsland, 8-3.

Na de Hongaarse revolutie van oktober 1956 besloot de nationale ploeg van Hongarije te vluchten. Puskàs probeerde een club te vinden in Italië, maar had wat problemen met zijn gewicht. Hij had overgewicht en kwam hierdoor moeilijk aan een nieuwe club. Het is een beetje te vergelijken met Mido bij Ajax en Johnny van Beukering bij Feyenoord. Normaal zou je nooit meer bij een dergelijke club terecht komen, maar desondanks klopte Real Madrid op de deur. Hij kon hier zijn voetbalkunsten tonen, mits hij tien kilo zou afvallen. Toen hij naar Real ging was hij al eenendertig, maar hij beschikte nog steeds over een geweldige techniek en een verwoestend schot. Nadat hij in 1966 de Europa Cup 1 won met Real Madrid hing hij op 39 jarige leeftijd zijn voetbalschoenen aan de wilgen.

Later werd hij trainer en ontstond er een buik dat het talent van vroeger bemantelde. De buik die hem vroeger wat problemen opleverde met het zoeken van een nieuwe club, zorgde nu voor autoriteitsproblemen in het trainersvak.  Een quote van George Best over Puskàs gaf aan hoe men over hem dacht in zijn trainersperiode. Best vertelde dat ze(Bobby Charlton, Dennis Law, Ferenc Puskàs en George Best) samen een voetbal academy hadden in Australië. De spelers die op deze voetbalschool zaten namen Ferenc niet serieus en maakten vaak grappen over zijn gewicht. Op een dag lieten ze de spelers een trainer uitkiezen die werd uitgedaagd voor een potje “latje trap”, waar de lat 10 keer geraakt moest worden. De keuze was snel gemaakt. Ferenc, met zijn bierbuik, werd gekozen en de spelers moesten een schatting maken hoe vaak hij de lat zou raken van de tien pogingen. Niemand kwam met zijn schatting hoger dan 5 keer. George Best voorspelde 10 keer. Na een reeks van 9(!) keer de lat te hebben geraakt, maakte Ferenc zich klaar voor het laatste schot. Hij wipte de bal op, liet hem twee keer stuiteren op beide schouders waarna hij verwoestend uithaalde en de lat raakte. Alle spelers stonden met open mond te kijken, waarna één jongen vroeg: Wie is die man? Waarop George best antwoordde: “Voor jou is het Mr Puskàs”.

De bierbuik van “Mr Puskàs” verborg zijn ware identiteit als voetballer. Het T-shirt van Football Culture geeft een schitterend beeld weer van vergane glorie, die in zijn nadagen nog een balletje trapt. De held uit de jaren 50 en begin jaren 60 was in zijn tijd zonder twijfel de allerbeste aller tijden. Makkelijk om te zeggen, aangezien de grote drie (Pelé, Cruyff en Maradona) toen nog niet aanwezig waren op het voetbaltoneel.

Zelf in zo'n te gek FootballCulture t-shirt lopen, check snel de FootballCulture omgeving van Subside Sports!

Koop het hier!

FootballCulture t-shirt Frank Patrick

FootballCulture Henry shirt

Bergkamp FootballCulture collectie