Dit zijn de kledingsponsoren in de Eredivisie in 2019-2020

De Eredivisie is van start gegaan en dat betekent dat vrijwel alle Eredivisie voetbalshirts voor 2019-2020 bekend zijn. Drie clubs maken hun rentree in de Eredivisie. FC Twente, Sparta en RKC Waalwijk zijn namelijk weer terug in de Eredivisie. Daartegenover staat de degradatie van NAC Breda, Excelsior en de Graafschap. Nieuwe Eredivisie clubs betekent ook dat we weer nieuwe kledingsponsoren kunnen verwelkomen. Één van de clubs besloot zelfs het heft in eigen handen te nemen en onder een eigen merknaam de tenues te produceren. Een aantal teams veranderde van kledingsponsor. De varieteit aan kledingsponsoren in de Eredivisie is er nog steeds. Vorig jaar waren er maar liefst zestien sportmerken verantwoordelijk voor de aankleding van de achttien Eredivisie clubs. Dit jaar zijn het er ''slechts'' veertien. Robey Sportswear,  één van de kledingsponsoren in de Eredivisie, maakte een handig overzicht. 

Kledingsponsoren Eredivisie

Vier sportmerken zijn kledingsponsor van twee Eredivisie clubs

Er zijn dit jaar vier sportmerken die twee clubs onder hun hoede hebben en de overige tien clubs worden allemaal gekleed door een ander sportmerk. Adidas is dit jaar opnieuw kledingsponsor van zowel Ajax als Feyenoord. Het Duitse sportmerk is sinds 2000 verantwoordelijk voor de tenues en kleding van Ajax en vorig jaar werd het contract tussen adi en Ajax verlengd tot 2025. Het partnership tussen Ajax en adi is momenteel de langstdurende in de Eredivisie. Het Duitse sportmerk en Feyenoord hebben nog tot de zomer een van 2023 een contract. Adidas en de club uit de havenstad hebben sinds 2014 een partnership. Nike lijkt ook aan een opmars te zijn begonnen. Vorig seizoen was het Amerikaanse sportmerk alleen kledingsponsor van De Graafschap. De Superboeren degradeerden en stapten ook nog over naar Hummel. Nike tekende echter een contract met zowel FC Utrecht als Vitesse. De club uit de Domstad nam afscheid van Hummel en tekende met Nike een contract voor de duur van in ieder geval drie seizoenen. Dit betekent dat Nike de kleding van Utrecht in ieder geval tot 2022 verzorgt. Ook Vitesse stapte over naar Nike. De club uit Arnhem nam afscheid van Macron en tekende een contract voor vier seizoenen. Tot de zomer 2023 speelt Vitesse dus in tenues van het Amerikaanse sportmerk. Macron was sinds 2014 kledingsponsor van Vitesse en Hummel was sinds 2012 kledingsponsor van FC Utrecht.

Nog twee andere lokale sportmerken zijn kledingsponsor van twee clubs. Het Rotterdamse sportmerk Robey is sinds 2014 kledingsponsor van Willem II en hebben nog een langjarig contract. Sparta is terug in de Eredivisie en dat betekent dat Robey er nog een club bij heeft in de Eredivisie. Het in 1947 opgerichte sportmerk verzorgt sinds 2012 de tenues van de club van trainer Henk Fräser en beide partijen hebben nog een contract tot de zomer van 2020. Ook het Limburgse sportmerk Masita is kledingsponsor van twee clubs in de Eredivisie. Dat zijn niet geheel ontoevallig ook twee Limburgse clubs. Masita is sinds 2017 kledingsponsor van Fortuna Sittard. Beide partijen hebben nog een contract tot de zomer van 2021. Ook VVV Venlo speelt in tenues van Masita. De samenwerking tussen beide partijen dateert van 2010 en in 2018 werd het contract verlengd tot de zomer van 2023.

Tien merken sponsoren één Eredivisie club | Nieuwe sportmerken 

Dan zijn er dus nog tien clubs die door tien andere sportmerken worden gekleed. ADO Den Haag heeft al sinds het seizoen 2011-2012 een partnership met het Italiaanse sportmerk Errea. Ook de komende seizoenen speelt de club uit de Hofstad nog in tenues van Errea. Beide partijen hebben namelijk nog een contract tot de zomer van 2024. AZ speelt sinds 2015 in tenues van Under Armour. Beide partijen tekenden destijds een contract voor vijf seizoenen. FC Emmen speelt vanaf dit seizoen in voetbalshirts van Hummel. Door het afscheid van FC Utrecht leek het Deense sportmerk clubloos te worden. FC Emmen nam echter afscheid van Beltona en tekenden een contract voor drie seizoenen. De club uit Drentse speelt dus in ieder geval tot de zomer van 2022 in tenues van het in 1985 opgerichte sportmerk dat in Nederland beheert wordt door Deventrade, een bedrijf uit Deventer.

Een andere club die een transfer maakte naar een nieuw sportmerk is FC Twente. De club uit Enschede nam afscheid van het Engelse sportmerk Sondico. Sondico was sinds 2016 kledingsponsor van Twente. Vanaf dit seizoen produceert Twente in samenwerking met een Engels bedrijf haar tenues zelf onder het label Kick's 21. De naam van het merk is een verwijzing naar voormalig FC Twente speler Kick van der Vall. RKC Waalwijk is dit seizoen weer terug in de Eredivisie en het keepersmerk Stanno is kledingsponsor van de club van trainer Fred Grim. Stanno is sinds 2017 kledingsponsor van RKC Waalwijk en is ook onderdeel van Deventrade. Beide partijen hebben nog een contract tot de zomer van 2022.

Nog eens vijf clubs bleven ook dit seizoen hun kledingsponsor trouw. PSV speelt sinds 2014 in tenues van Umbro. Beide partijen hebben nog een contract tot de zomer van 2021. FC Groningen en PUMA zijn ook dit seizoen nog aan elkaar verbonden. Het Duitse sportmerk dat eerder al kledingsponsor van Groningen was in de periode 1985-1999, is sinds 2017 kledingsponsor. Dit partnership duurt nog tot 2021. SC Heerenveen speelt al sinds 2008 in tenues van het Duitse sportmerk JAKO en dit blijf de komende drie seizoenen ongewijzigd. Het contract loopt namelijk ook pas in 2022 af. Het Italiaanse sportmerk Acerbis is sinds 2015-2016 kledingsponsor van Heracles Almelo. Beide partijen tekenden destijds een contract voor vijf seizoenen. Last but not least heeft PEC Zwolle een partnership met CRAFT. Het merk dat we vooral kennen van haar thermokleding is sinds 2017 kledingsponsor van de club van trainer John Stegeman. Dit contract tot de zomer van 2021.

Trends

De meeste Eredivisie clubs hebben langlopende contracten met de sportmerken en zijn dus kennelijk tevreden met de kwaliteit van de kleding en, niet onbelangrijk, het bedrag dat zij gesponsord krijgen. Voor het feit dat er een grote diversiteit aan kledingsponsoren is gaf marketeer Frank van den Wall Bake vorig jaar desgevraagd een verklaring: “Ik denk dat veel merken hebben geconstateerd dat vanwege de slechte resultaten veel clubs nog maar kortstondig actief zijn in Europa. Maar wellicht nog belangrijker: deze strategie is niet alleen in Nederland waarneembaar, maar overal ter wereld. Grote merken als Nike, adidas, Puma, New Balance en Under Armour kiezen duidelijk voor minder is meer. Overigens vergelijkbaar met wat de grote sponsors van de sport in het algemeen en in het voetbal in het bijzonder doen. Als mondiaal merk kan je vandaag de dag beter vijf keer een negen of tien scoren, dan vijftien keer een zesje. Daarnaast constateer ik ook dat de grote merken de neiging hebben te kiezen om meer geld te zetten op individuele spelers (schoeisel) en die nadrukkelijker inzetten als ambassadeurs. Mede ingegeven door de ontwikkelingen in het medialandschap, waarin individuele spelers dankzij social media een medium zijn geworden.''

Check onderstaand nog een handig overzicht van de contracten tussen Eredivisieclubs en de kledingsponsoren. Ben je op zoek naar een nieuw voetbalshirt? Check het in deze winkel!

Club Kledingsponsor Duur contract
ADO Den Haag Erreà 2011-2024
Ajax adidas 2000-2025
AZ Under Armour 2015-2020
FC Emmen Hummel 2019-2022
FC Twente  Kick's 21  2019- 
Feyenoord adidas 2014-2023
Fortuna Sittard Masita 2017-2021
FC Groningen Puma 2017-2021
SC Heerenveen JAKO 2008-2022
Heracles Almelo Acerbis 2015-2020
PEC Zwolle CRAFT  2017-2021
PSV Umbro 2015-2021
RKC Waalwijk Stanno 2017-2022
Sparta Robey Sportswear  2012-2020
FC Utrecht Nike 2019-2022
Vitesse Nike 2019-2023
VVV-Venlo Masita 2010-2023
Willem II Robey 2014-