De Fred Perry polo populair in Terrace Culture sinds de jaren '80

''Terrace wear'' en ''football casuals'' zijn sinds de jaren '80 met name populair onder de supporters van Engelse voetbalclubs. De helft van de supporters in de Engelse competities moedigt hun club aan in het voetalshirt en de andere helft draagt ''terrace wear'' of ''casuals.'' Wat is dat nu eigenlijk? Casuals is een subcultuur binnen binnen het voetbal, uitgevonden door de Britse voetbalsupporters in de vroege jaren '80. Deze kleding werd met name populair toen verschillende hooligangroepen dure designer merken gingen dragen. Het doel hiervan was om niet in de kijker te lopen van de politie. Één van die merken die haar populariteit te danken heeft aan de periode is Fred Perry. Dat mag best opvallend genoemd worden. De wortels van het merk liggen namelijk in het tennis! Tijd om Fred Perry in het zonnetje te zetten.

Had Fred Perry nog geleefd, dan had hij in mei 110 geworden. De voormalige tennisser overleed echter op 2 februari 1995. In de jaren '30 van de vorige eeuw was Fred Perry een begenadigd tennisser. Hij groeide op in Stockport in Engeland en leerde daar zijn eerste balletje slaan. Fred Perry kon niet alleen goed tennissen, op zijn negentiende werd hij wereldkampioen tafeltennis om daarna de definitieve keuze te maken voor het tennis. Niet zonder successen, de Brit won in de periode 1934-1936 drie keer Wimbledon en was de allereerste tennisser die alle grandslamtoernooien won. In 1934 won Perry de Australian Open, Wimbledon en de US Open en in 1935 schreef hij Roland Garros op zijn naam. Tot 2013 was hij bovendien de laatste Brit die Wimbledon gewonnen heeft. Andy Murray werd zijn opvolger.

Fred Perry is echter niet alleen bekend om zijn prestaties op de tennisbaan. Tegenwoordig kennen wij zijn naam vooral van de onder voetbalsupporters populaire polo's. De eerste polo die het merk (dat door Fred Perry zelf in de jaren '50 gestart is) was de zogenaamde M3 polo. Dit was een witte polo, geïnspireerd door de polo's die de Brit droeg tijdens zijn tenniscarrière, gelanceerd om zowel tijdens het sporten als buiten het court te dragen. De voormalig tennisser had namelijk een goed oog voor fashion en ontwikkelde een polo met een klassieke look en een perfecte pasvorm. Deze polo's werden in Leicester geproduceerd. De opvolger van de iconische M3 polo's waren de M12 polo's van het merk. De M12 polo's zijn nog steeds populair en dit komt met name door de twin tipped kraag van deze polo's. Deze Fred Perry polo's bevatten namelijk twee subtiele lijnen aan de onderkant van de kraag. Hoewel de polo's van het merk voor die periode al modieus waren, brachten de M12 polo's het merk naar een nog hoger niveau. Een ander keurmerk van de polo is de lauwerkrans op de borst. Dit is niet zo maar een logo, de lauwerkrans is namelijk geïnspireerd door het originele logo van Wimbledon. Het merk en dit symbool inspireerde vanaf deze periode niet alleen maar tennisspelers, maar ook andere communities, zoals muzikanten, filmmakers en dus ook voetbalfans. De lauwerkrans werd vanaf de jaren '50 onderdeel van verschillende Britse subculturen en ook nieuwe generaties pakten het merk goed op. Een bekende leus van het merk is ''The uniform of the non-uniform'', waarmee wordt bedoeld dat de lauwerkrans zorgt voor een gevoel van saamhorigheid, zonder identiteit te verliezen. Dat past precies bij het ideaal van ''terrace culture'' en ''football casuals.''

Het Fred Perry assortiment bestaat allang niet meer alleen uit polo's. Het merk heeft inmiddels een uitgebreide collectie kleding, bestaande uit jassen, t-shirts en overhemden. Deze kleding bestel je exclusief bij Suitableshop.nl, waar je ook nog eens gebruik kunt maken van gratis verzending, retour in de winkels en advies op maat! De grootste collectie online herenmode!