Futbol Club Barcelona en Unicef zijn vandaag een wereldwijd partnerschap aangegaan om kinderen in ontwikkelingslanden te helpen. De eerste begunstigden zijn kwetsbare kinderen met hiv en aids in Swaziland.

Tijdens de bekendmakingsbijeenkomst onthulde de legendarische sportclub het nieuwe shirt voor 2006-2007 met het logo van Unicef op de voorkant. Het is de eerste keer in de 107-jarige geschiedenis van de club dat er een logo op het tenue wordt geplaatst.

De donatie van het eerste jaar komt ten goede aan projecten in Swaziland die erop gericht zijn de hiv-overdracht van moeder op kind te voorkomen, kinderen met aids te behandelen, hiv-infecties onder jongeren te voorkomen en kwetsbare aidswezen te verzorgen en te steunen.

Hoop voor duizenden kinderen
"Met dit partnerschap tussen Unicef en FC Barcelona wordt een deur vol hoop geopend voor duizenden kinderen", zegt Ann N. Veneman, directeur van Unicef Internationaal, tijdens de bekendmaking van het nieuwe partnerschap bij de Verenigde Naties. "Barcelona laat ons zien dat sport een sterke, positieve kracht voor kinderen kan zijn."

De filantropische geschiedenis van de voetbalclub is ook terug te vinden in haar stichting, Fundació Futbol Club Barcelona, die zich bezighoudt met sociale, culturele, educatieve en humanitaire activiteiten in Catalonië. De stichting is de afgelopen jaren internationaal flink gegroeid onder het motto 'Meer dan een club'.

"Bij FC Barcelona zijn we ons bewust van het wereldwijde bereik van voetbal. Het aantal supporters en fans van FC Barcelona over de hele wereld is de afgelopen vijf jaar spectaculair toegenomen. De club is verplicht om met een antwoord te komen op deze enorm positieve ontwikkeling. Het beste antwoord is voetbal als middel te gebruiken om miljoenen kwetsbare en behoeftige kinderen op de hele wereld nieuwe hoop te geven", aldus de heer Joan Laporta, president van Futbol Club Barcelona.

Swaziland
Tijdens het eerste jaar van de overeenkomst worden kinderen met aids in Swaziland gesteund. Swaziland doet veel om aids een halt toe te roepen, maar heeft met enorme belemmeringen te maken. Men vermoedt dat het land het hoogste percentage mensen met hiv heeft. In 2004 had 43 procent van de vrouwen die een kliniek voor aanstaande moeders bezochten een positieve uitslag op de hiv-test. Slechts iets meer dan tien procent van de zwangere vrouwen met hiv krijgt medicijnen om hun baby's tegen besmetting met het virus te beschermen.

De donatie van het eerste jaar zal het leven van kinderen in Swaziland op vele punten verbeteren. Er zal veel aandacht zijn voor onderwijs en sportprogramma's om wezen en kwetsbare kinderen meer bescherming, zorg en steun te bieden. Door diezelfde programma's en andere welzijnsprojecten zullen mensen zich er meer bewust van zijn dat de verspreiding van aids beperkt moet worden. Kinderen en hun moeders kunnen eenvoudiger aan medicijnen komen die hiv-besmetting en gevaarlijke infecties van het virus voorkomen. Ook kunnen ze in aanmerking komen voor antiretrovirale behandelingen die hun levens kunnen verlengen.

Unicef en FC Barcelona
Met de wereldwijde campagne Unite for children, Unite against aids wil Unicef ervoor zorgen dat er in de reactie op het aidsprobleem genoeg aandacht is voor kinderen met hiv en aids.

FC Barcelona is een van de meest geliefde en succesvolle clubs in het betaalde voetbal. Meer dan zestig miljoen fans volgen de club - die 57 grote nationale en internationale titels heeft gewonnen - op de voet. De geschatte waarde van het logo op het shirt bedraagt 20 miljoen dollar. Voor Unicef is het echter een donatie die voetbalfans over de hele wereld eraan zal herinneren dat kinderen op de eerste plaats komen.