26 juni 2020

Unibet nieuwe hoofdsponsor Club Brugge vanaf 2019-2020

Vanaf het seizoen 2019-2020 is Unibet de nieuwe hoofdsponsor van Club Brugge. De professionele marktleider in Sports Betting stond vorig seizoen al op de mouwen van de tenues van de Belgische club, maar vanaf dit seizoen dus op het midden van de tenues. Hiermee vervangt Unibet Daikin als shirtsponsor. Het Japanse bedrijf, gespecialiseerd in airconditioning en koelsystemen was sinds 2015 de shirtsponsor van de club die haar thuiswedstrijden speelt in het Jan Breydelstadion. Club Brugge en Unibet tekenden een contract voor in ieder geval twee seizoenen en het contract is ongeveer € 6 miljoen waard.

Uiteraard zijn beide partijen verheugd met de samenwerking, die voor meerdere seizoenen gesloten is. Bob Madou, CCO bij Club Brugge reageert: ''We zijn zeer blij het grootste partnership uit de geschiedenis van Club Brugge gesloten te hebben. Er was al enkele jaren interesse vanuit verschillende partijen in de Sports Betting sector om met ons in zee te gaan. We hebben een bewuste keuze gemaakt met Unibet. Unibet is namelijk als onderdeel van de Kindred Group één van de grootste spelers op de markt, heeft een vergunning van de kansspelcommissie en zijn een voorloper op het vlak van verantwoord spelen. Bovendien hebben ze een duidelijke link met voetbal en sport.''

Ook Timothy Mastelinck, Global Head of Sponsorships bij Kindred Group reageert: ''Bij Unibet zijn wij ontzettend trots om de hoofdsponsor van Club Brugge worden. Net als Club Brugge zijn wij marktleider in onze sector. Daarnaast delen we dezelfde waarden en worden we gedreven door een passie voor een faire sport. Fair Play is niet alleen één van de belangrijkste pijlers van het moderne voetbal, ook bij Unibet hechten wij hier veel waarde aan. Wij willen onze klanten immers een eerlijke, transparante en veilige speelervaring aanbieden en ervoorzorgen dat ze bewust zijn van hun spelgedrag, zodat ze verantwoord kunnen spelen.'' Dankzij onze samenwerking met Club Brugge zullen wij deze boodschap nog sterker in de verf kunnen zetten.''

Het sponsorship gaat overigens veel verder dan het dienen als shirtsponsor. Unibet en Club Brugge maken ook komend seizoen kwalitatieve content voor fans, ondersteund door de data die in real time tijdens de wedstrijden wordt gedeeld. Verantwoord ondernemen is ook onderdeel van het pact tussen de club en het gokbedrijf. In het kader daarvan hebben beide partijen de zogenaamde ''No Heart, No Glory'' campagne gelanceerd. Op de tenues voor kinderen staat dan ook het zogenaamde No Heart/No Glory logo en niet het logo van Unibet.

Het is inmiddels een trend dat goksites de voetbalshirts van voetbalclubs versieren. Dat geldt nog niet voor de voetbalshirts in de Eredivisie. De reden hiervan is dat de gokmarkt in Nederland nog niet gereguleerd is. Gokbedrijven in gereguleerde markten zoals België, Engeland, Frankrijk, Spanje, Zweden en Italië mogen hun activiteiten promoten. De verwachting is dat de online gokmarkt in Nederland vanaf 1 januari 2021 wel open gaat, vanaf volgend seizoen dus. We verwachten dan ook dat men in de Eredivisie komende jaren lucratieve deals gaat sluiten met deze partijen. In hoeverre het toegestaan wordt om ook een gokbedrijf als shirtsponsor binnen te halen, is overigens nog even de vraag. Dat voetbalclubs een populaire partner zijn voor de Sports Betting bedrijven zien we in Engeland, waar meer dan de helft van de Premier League clubs een gokbedrijf als hoofdsponsor hebben. Dat is ook niet zo gek. Voetbalclubs hebben namelijk een grote fanbase, komen dagelijke op televisie en hebben dezelfde doelgroep als de gokbedrijven; mannen tussen de 18 en 60 jaar. Dit zijn commerciële voorwaarden om met een voetbalclub in zee te gaan. Daarbij geldt dat als het Sports Betting bedrijf de hoofdsponsor van je club is, je eerder geneigd bent om je geld in te leggen bij dit bedrijf. Vaak kunnen de gokbedrijven daarnaast gebruik maken van de database van een voetbalclub om potentieële klanten te bemachtigen. Een nieuwe klant levert een gokbedrijf al snel € 200,- op. Tel uit je winst als je alle supporters van een club kunt binden.

Zodra ook Nederlandse clubs een samenwerkingsverband aangaan met één van de (online) goksites hebben we weer nieuws!