19 februari 2016

Sheffield FC COPA retro shirt - Het eerste voetbalshirt ooit

De titel is misschien wat misleidend en ook weer niet. COPA en Sheffield FC hebben vandaag een nieuw retro shirt gelanceerd, welke gebaseerd is op het voetbalshirt van Sheffield FC in de jaren '50. Sheffield FC staat bij de FIFA officieel bekend als eerste voetbalclub ooit. Daarover straks meer. Het nieuwe retro shirt dat COPA en de club hebben gelanceerd heeft een echt retro design en is geheel in stijl van het logo van de in 1857 opgerichte club. Het voetbalshirt bevat over de voorkant twee rode en twee zwarte vierkanten, welke contrasterend zijn. Dit design komt ook terug op de mouwen en verder wordt het shirt gekenmerkt door de klassieke retro kraag. Op de linker borst verschijnt het logo van de eerste voetbalclub ooit. We gaan terug naar 1857 en eindigen 100 jaar erna :).

In 1855 bedachten de leden van de Sheffield cricket club een informeel spel waarbij men met de voeten tegen een bal schopte en er verder geen officiële regels waren. Uit dit spel vloeide de door Nathaniel Creswick en William Prest geformeerde club Sheffield FC voort. De eerste officiële vergadering van de club vond op 24 oktober 1857 plaats. Wedstrijden van de club werden alleen tussen de leden van de club onderling gespeeld, zonder dat er echte teams waren. De ene keer speelden bijvoorbeeld de getrouwde mannen tegen de vrijgezellen en de andere keer speelden de professionals tegen de rest. Hoe meer er onderling gespeeld werd, hoe meer regels hieruit voortvloeiden, die door Creswick en Prest bedacht werden. Deze regels worden ook wel de ''Sheffield rules'' genoemd''. Voordat deze regels bestonden was voetbal al wel populair in Engeland, maar had iedere team, school of omgeving andere regels. De Sheffield rules werden later overgenomen door de in 1867 opgerichte voetbalbond van Sheffield. Voorbeelden van deze regels waren bijvoorbeeld dat er nog geen buitenspel was of dat er een vrije trap gegeven werd wanneer een bal afgepakt werd. De eerste officiële wedstrijd van Sheffield FC vond plaats tegen buurclub Hallam in 1860. Hoewel de club in 1863 toetrad tot de voetbalbond (de FA), gebruikte de club toch nog haar eigen regels. Pas in 1878 werden de officiële regels van de FA overgenomen. Tot zover een stukje geschiedenis over de club die momenteel op het achtste niveau van Engeland speelt. Het feit dat de club momenteel zo laag speelt, stamt ook al uit de periode 1870-1900. Destijds werd professioneel voetbal geïntroduceerd in Engeland en verloor de club ruimschoots van clubs als Aston Villa, Nottingham Forrest en Notts County. Sheffield Fc opteerde, zo koppig als het was,  een Cup te introduceren waaraan alleen amateurclubs deel mochten nemen. Zo geschiedde in 1893. Sheffield FC won de FA Amateur Cup in 1904. De beginjaren 1900 had de club het heen en weer en stapte het de ene competitie in en uit. In 1949 trad de club weer toe tot de zogenaamde Yorkshire League en promoveerde het uiteindelijk naar de Division One na drie jaar, om in 1954 weer in Division Two te belanden. De jaren '50 waren echter wel een mooie mijlpaal voor de club. In 1957 bestond de club namelijk 100 jaar!

Het nieuwste Sheffield FC COPA retro shirt is gebaseerd op het voetbalshirt ter ere van het 100 jarig bestaan van de eerste voetbalclub ooit! Het katoenen retro shirt kan je direct scoren bij Sportus.nl voor € 50,-. Dit shirt krijg je ook nog eens geleverd in een luxe cadeaubox van COPA! Check daar ook andere retro shirts van meer dan 100 clubs. Directe levering!

758 Sheffield FC 1
758 Sheffield FC 3

758 Sheffield FC 4

758 Sheffield FC 6