30 oktober 2015

Kleding- en shirtsponsoren Jupiler League voetbalshirts 2015-2016

We bespraken eerder deze week al de kledingsponsoren van de Eredivisionisten. Vandaag is het tijd om de kleding- en shirtsponsoren van de Jupiler League clubs te bespreken. Toevalligerwijs zijn er evenals in de Eredivisie twaalf merken als kledingsponsor actief. Waar Robey met vier clubs in de Eredivisie hofleverancier is, heeft het merk in de Jupiler twee teams onder haar hoede. In de Jupiler League maken twee merken de dienst uit. Het Italiaanse sportmerk Macron en het Deense merk Hummel zijn van maar liefst drie teams kledingsponsor in de Jupiler League. In vergelijking met de Eredivisie zijn er ook een aantal nieuwe merken te bekennen. Zo is Masita van twee clubs in de Jupiler League kledingsponsor, maar niet in de Eredivisie aanwezig. Hetzelfde geldt voor merken als Legea, Erima, Kelme en Klupp. Deze merken sponsoren allen één team in de Jupiler League. Grote afwezige in zowel de Eredivisie als de Jupiler League is Puma. De shirtsponsoren van de Jupiler League binden zich vaak maar voor één of twee jaar aan de club. Check hieronder het overzicht, afgaande op de eindstand van de Jupiler League van vorig seizoen.

Check hier de kledingsponsoren en shirtsponsoren van Eredivisie teams.

Jupiler -league -sponsoren -voetbalshirt -2015-2016


Jupiler League clubs en sponsoren in 2015-2016

Club

Kledingsponsor (contract) Shirtsponsor 
NAC Breda Legea (2015-2020) CM Payments
FC Dordrecht Macron (2014-2018) Riwal Hoogwerken
Go Ahead Eagles Hummel (jaren '80 - 2016) Drukwerkdeal.nl
FC Eindhoven JOMA (2013-2016) VDL Groep
FC Emmen Robey (2015-2019) Q & S
FC Volendam JAKO (2005 - ) HSB Bouw
VVV Venlo   Masita (2015-2019) Seacon Logistics
Sparta Robey (2013-2016) Axidus
FC Oss Erima (2015-2018) NGSN
Almere City Adidas (2011 - ) Wijnen
MVV Masita (2015-2018) Drink Water
Jong Ajax Adidas (2000-2019) Ziggo
Jong PSV Umbro (2015-2020) Philips
Telstar Kelme (2015-2019) MPM International
FC Den Bosch Macron (2011-2018) Van Wanrooij
Helmond Sport Hummel (2015-2018) Vescom
Achilles '29 Klupp Van Helden
Fortuna Sittard  Macron (2014-2016) Fitland
RKC Waalwijk Hummel (2013-2017) Mandemakers
Kledingsponsor

 Jupiler League club 2015-2016

Macron FC Dordrecht, FC Den Bosch, Fortuna Sittard
Hummel Go Ahead Eagles, Helmond Sport, RKC Waalwijk
Robey FC Emmen, Sparta
Adidas Almere City, Jong Ajax
Masita VVV Venlo, MVV
JAKO FC Volendam
Legea NAC Breda
Joma FC Eindhoven
Erima FC Oss
Umbro Jong PSV
Kelme Telstar
Klupp Achilles '29

De nieuwkomers

We beginnen met de nieuwkomers/degradanten. NAC Breda presenteerde begin dit seizoen het Italiaanse merk Legea als kledingsponsor. Nadat de Bredanaren vorig seizoen ruzie kregen met Umbro over bestellingen aan de zijde van NAC en het bijna een contract had getekend met Macron, switchte het toch op het laatste moment naar Legea. Beide partijen tekenden een contract voor de duur van vijf jaar. Paymentprovider CM Payments is sinds dit seizoen shirtsponsor van NAC. Beide partijen hebben de intentie uitgesproken ook volgend seizoen met elkaar door te gaan. Sinds de jaren '80 is Hummel al verbonden aan Go Ahead Eagles en in 2012 verlengden het sportmerk en de club uit Deventer het contract met vier seizoenen, waardoor het er op lijkt dat het contract aan het einde van dit seizoen af loopt. Drukwerkdeal.nl is sinds vorig seizoen de shirtsponsor in Deventer. Bij FC Dordrecht is Macron kledingsponsor. Vorig seizoen tekende de club en het Italiaanse merk een contract voor de duur van vier seizoenen, wat betekent dat Macron tot het eind van 2017-2018 kledingsponsor is van ''de Schapenkoppen.'' Hoofdsponsor van FC Dordrecht is Riwal Hoogwerken.

De top 5

Omdat NEC als kampioen gepromoveerd is naar de Eredivisie, beginnen gaan we door met FC Eindhoven. We zien hier direct weer een kledingsponsor terug die niet in de Eredivisie aanwezig is: JOMA. Het Spaanse sportmerk is sinds 2013-2014 verbonden aan de Brabanders. Destijds tekenden beide partijen een contract voor drie jaar, wat betekent dat het contract aan het einde van dit seizoen afloopt. In Eindhoven is VDL Groep al sinds 2006 op het blauw/witte shirt als hoofdsponsor te zien. Afgelopen zomer tekenden beide partijen een nieuw contract voor drie seizoenen. Tot en met het seizoen 2017-2018 prijkt het logo van het transportbedrijf op de voetbalshirts van FC Eindhoven. De volgende club die we bespreken is FC Emmen. Emmen eindigde vorig seizoen als vierde in de Jupiler League en hier zien we de hofleverancier van de Eredivisie terug. Robey Sportswear is namelijk ook kledingsponsor van FC Emmen. Na het faillissement van Masita, moest FC Emmen op zoek naar een nieuwe kledingsponsor en vond in het Rotterdamse voetbalmerk Robey Sportswear een nieuwe kledingsponsor. Begin 2015 tekenden de club en Robey een contract voor vier seizoenen, welke dus loopt tot het einde van het seizoen 2018-2019. In Emmen staat er sinds dit seizoen een Duits bedrijf als shirtsponsor op de voetbalshirts van de plaatselijke FC. In maart maakte de club bekend dat Q&S Gartendeco uit Meppen dit seizoen als shirtsponsor dient en er een intentie is tot een langdurige samenwerking. FC Volendam eindigde vorig seizoen als vijfde in de Jupiler League. Sinds 2005 is het Duitse sportmerk JAKO verbonden aan de plaatselijke FC en de amateurtak van de club & in 2014 tekenden de club en het merk een meerjarig contract. De looptijd van het nieuwe contract is onbekend. Wel heeft FC Volendam afgelopen zomer een nieuwe shirtsponsor bekend gemaakt. HSB Bouw staat voor minimaal één seizoen op de shirts van FC Volendam.

De middenmoot

In Venlo is Masita nog wel kledingsponsor en beide partijen verlengden in april het contract met vier seizoenen nadat het merk een doorstart heeft gemaakt. Dit betekent dat het sportmerk tot en met het seizoen 2018-2019 de voetbalshirts en teamkleding van de Limburgers zullen verzorgen. Seacon Logistics is sinds het seizoen 2007-2008 shirtsponsor van de club die onder leiding staat van Maurice Steyn en afgelopen zomer werd het contract met weer een extra seizoen verlengd. De nummer acht van de Jupiler League van vorig seizoen is Sparta. Het kan niet anders dat één van de oudste clubs van Nederland met een Nederlands sportmerk samenwerkt, want ook in Rotterdam is Robey kledingsponsor. Sinds 2013 is Robey verbonden aan de club. Destijds tekenden Robey en Sparta een contract voor die jaar, wat betekent dat het contract aan het eind van dit seizoen afloopt. Eerder was het merk in de periode 1982-1985 kledingsponsor van de Rotterdammers. De shirtsponsor in het Kasteel is de uitzendorganisatie Axidus. Dit bedrijf is ook sinds 2013 verbonden aan de Rotterdamse club en afgelopen zomer werd het contract met één jaar verlengd. FC Oss eindigde afgelopen seizoen ook in de middenmoot van de Jupiler League en presenteerde in mei een nieuwe kledingsponsor, die we nog niet terug zagen in de Eredivisie of Jupiler League. Het Duitse sportmerk Erima heeft zich afgelopen zomer namelijk voor drie seizoenen verbonden aan de club uit Brabant. Erima is momenteel onder andere kledingsponsor van FC Köln. Vorige week maakte FC Oss een nieuwe shirtsponsor bekend. Sinds 23 oktober is Next Generation Sports Network (NGSN) de nieuwe shirtsponsor van de club en heeft daarmee het stokje overgenomen van haar dochtermaatschappij CLUBMOBIEL. NSGN heeft zich tot het einde van 2016-2017 verbonden aan de club. Bij Almere City zwaait Adidas sinds 2011-2012 de scepter en het lijkt erop dat het contract met het Duitse spormerk jaarlijks verlengd wordt. Het bouwbedrijf van Wijnen is sinds 2012 shirtsponsor van Almere City en vorig seizoen werd het contract met twee seizoenen verlengd, waardoor het aan het eind van dit seizoen afloopt.

Het rechterrijtje

We gaan weer terug naar Limburg, waar de nummer elf van vorig seizoen (MVV) Masita als kledingsponsor heeft. Masita en MVV tekenden afgelopen zomer een contract voor de duur van drie seizoenen. Als shirtsponsor staat op het midden van de MVV shirts de leus ''Drink water''. Voor de shirtsponsoren van Jong Ajax en Jong PSV verwijzen we graag door naar ons artikel over de shirtsponsoren en kledingsponsoren van de Eredivisie clubs. Bij Ajax is Adidas kledingsponsor en PSV en Umbro tekenden in januari een contract voor de duur van vijf seizoenen. Ziggo is shirtsponsor bij Ajax en Philips bij PSV. Telstar eindigde afgelopen seizoen als vijftiende in de Jupiler League. In maart maakte de club uit Velsen bekend dat het Spaanse spormerk Kelme voor vier jaar teamkledingsponsor van de club wordt. MPM International is sinds dit seizoen shirtsponsor van ''de Witte Leeuwen''. Het Italiaanse merk Macron is kledingsponsor van FC Den Bosch sinds 2011 en zal dit ook nog de komende drie jaar blijven. Van Wanrooij Bouw en Ontwikkeling is sinds vorig seizoen shirtsponsor van de plaatselijke FC en blijft dit tot het eind van dit seizoen. Afgelopen zomer maakten Hummel en Helmond Sport bekend dat het Deense sportmerk voor de duur van drie jaar de voetbalshirts en teamkleding verzorgt van de Brabantse club. Vescom is dit seizoen de shirtsponsor van Helmond Sport. Bij Achilles '29 uit Groesbeek is het Nederlandse sportmerk Klupp kledingsponsor. Achilles '29 heeft het relatiegeschenkenbedrijf Van Helden als shirtsponsor. Sinds 2014-2015 is het Italiaanse merk Macron ook verbonden aan Fortuna Sittard. Destijds tekenden de Limburgse club en het Italiaanse merk een contract voor de duur van twee seizoenen. Fitland is als shirtsponsor verbonden aan Fortuna Sittard. We sluiten dit artikel af met de hekkensluiter van 2014-2015: RKC Waalwijk. De Brabantse club heeft sinds 2013 Hummel als kledingsponsor. Dit contract loopt tot het einde van 2016-2017. Shirtsponsor van RKC is sinds mensenheugenis hoofdsponsor van de club uit Waalwijk.

Gerelateerd nieuws