24 september 2012

Het jack en zijn verhaal: N98 track jackets

Het WK van 1998 in Frankrijk. Een schitterend WK voor de Nederlandse supporters. Het had alles, alleen een finaleplaats ontbrak. Schitterende doelpunten (Dennis Bergkamp), rode kaarten (elleboog Patrick Kluivert), doelpunten in blessuretijd (Edgar Davids) en een penalty shootout die verloren ging tegen Brazili?. Eigenlijk was Nederland de bovenliggende partij in de wedstrijd en had het misschien nog wel een penalty moeten krijgen in blessuretijd (van Hooijdonk werd aan zijn shirt getrokken). Waar Nederland strandde in de halve finale, ging Brazili? door naar de finale.

De Nike track jack n98 is een ode aan het Braziliaanse elftal dat het track jack droeg op het WK van 1998. Het jack maakte onderdeel uit van het tenue en straalde vertrouwen en eenheid uit. Brazilië stond bekend om zijn sterke mentaliteit, vooral bij Ronaldo die de dag voor de finale een hartaanval kreeg, maar herstelde en speelde tegen Frankrijk. Helaas voor Brazilië verloor het de finale van het oppermachtige Frankrijk. Uit latere documentaires bleek ook dat Ronaldo er met zijn hoofd niet bij was. Had Ronaldo in goede doen geweest hadden er nu 6 sterren op het shirt van Brazilië gestaan.

Maar in 2002 nam Ronaldo revanche. Op zichzelf en iedereen. In zijn eentje won Ronaldo de titel en de WK-finale van 2002 tegen Duitsland zal niet snel vergeten worden, evenals het kapsel van Ronaldo die dag: een kaal hoofd met een eiland van pikzwart haar. In de finale scoorde hij twee maal. Een keer in de rebound bij een grabbelende Oliver Kahn en de tweede op aangeven van Kleberson. Bij elkaar scoorde Ronaldo 8(!) doelpunten en werd hiermee topscorer van het toernooi.

Het team dat in 1998 tweede werd op het wereldkampioenschap van 1998 heeft een onvergetelijke indruk achter gelaten. Mede dankzij het feit dat Nederland verloor van Brazilië in de kwartfinale zijn zes Britse ontwerpers aan de slag gegaan om een speciale uitvoering te maken van Nike Sportswear: de Nike track jack n98.  Wat in 1998 op het veld werd gedragen wordt vandaag de dag gezien als streetfashion. Een retro jack voor boven je jeans. De Nike track jack n98 is tegenwoordig verkrijgbaar in verschillende landen en clubteams, zoals FC. Barcelona, Inter Milaan, Arsenal, Manchester United, Brazil, USA en ga zo maar door. Voor bijna elk land of team is wel een jack ontworpen en is daardoor ook niet weg te denken uit de sportieve kledingkast. Het jack is tijdloos en bovendien het meest herkenbare en populairste jack dat Nike ooit gemaakt heeft. Retro is back en deze jacks bewijzen het.