ALKMAAR/MOSKOU - Er is een héél grote partij sterk geïnteresseerd in de overname van de aandelen AZ, die momenteel bij de curator van DSB Beheer liggen. Het betreft het grootste aardgasbedrijf ter wereld, namelijk Gazprom.

Dit grootste bedrijf van Rusland wil in de toekomst een grote rol gaan spelen op de Nederlandse aardgasmarkt en ziet in AZ een ideaal vehikel om zich positief te profileren.

Gazprom had eerder een prominente rol bij Zenit St. Petersburg en is momenteel voor de duur van vijf jaar shirtsponsor van Schalke 04, dat per seizoen liefst 25 miljoen euro opstrijkt. Eerder had Gazprom interesse in Volendam, totdat het degradeerde. De Russen zouden niet alleen de club willen overnemen, maar ook belangstelling hebben voor het stadion plus uiteraard het shirtsponsorschap.

Voor AZ is een kapitaalkrachtige koper een ideale situatie, omdat de club dan kan worden uitgebouwd. Toestemming voor de overname is wel nodig van de raad van commissarissen van AZ en van de licentiecommissie van de KNVB. Pikant detail is dat Gazprom in feite een Russisch staatsbedrijf is.

AZ is relatief goedkoop. Scheringa pompte dik 100 miljoen euro in stadion en club. Dat bedrag zal er nu hoogstwaarschijnlijk niet voor op tafel komen.

 

 Bron: Telegraaf.nl