20 november 2014

Feyenoord COPA retro shirt jaren '60

Feyenoord en COPA hebben recentelijk een geheel nieuwe casual en retro collectie gelanceerd. De retro collectie bestaat uit een aantal voetbalshirts, welke qua design gebaseerd zijn op legendarische voetbalshirts uit de historie van Feyenoord. Één van deze retro shirts is het voetbalshirt van Feyenoord tijdens de 'jaren 60. De jaren '60 waren voor Feyenoord een succesvolle en bevrijdende periode. Na 21 jaar zonder kampioenschap, wisten de Rotterdammers op 28 mei 1961 na een 2-1 overwinning op Rapid eindelijk weer eens kampioen van Nederland te worden met aantrekkelijk voetbal. Feyenoord scoorde in dit jaar meer dan 100 doelpunten met van der Gijp, Schouten en Moulijn als topscorers. Legendarisch in dit seizoen was ook de 9-5 thuisoverwinning op aartsrivaal Ajax. Voor Feyenoord scoorden Schouten (4 keeR), Bennaars, Van der Gijp (2 keer), Moulijn en Bouwmeester. Andere sterren van dit team waren Kerkum, Pieters Graafland, Klaassens en Veldhoen. Ook het jaar daarop wist Feyenoord opnieuw kampioen van Nederland te worden, waarna Feyenoord ook nog kampioen van Nederland werd in 1965 en 1969. In 1965 en 1969 werd bovendien de KNVB beker gewonnen, waardoor Feyenoord in de jaren '60 voor het eerst de dubbel op haar naam kon schrijven.

Europees ging het Feyenoord in de jaren '60 ook voor de wind. In september 1961 nam de club voor het eerst in de geschiedenis deel aan de Europa Cup I en trof het het Zweedse IFK Göteborg. De uitwedstrijd werd met 3-0 gewonnen. De thuiswedstrijd was voor het Legioen een waar spektakel. De Rotterdammers wisten deze wedstrijd namelijk met 8-2 te winnen. In de volgende ronde nam Feyenoord het op tegen Tottenham Hotspur, waarbij de thuiswedstrijd met 3-1 werd verloren en de uitwedstrijd met 1-1 werd gelijk gespeeld. In 1962 nam Feyenoord opnieuw deel aan het latere miljoenenbal en behaalde de club zelfs de halve finale. In de halve finale nam Feyenoord het op tegen de Portugese club Benfica, welke het jaar daarvoor beslag had weten te leggen op de Europa Cup door Real Madrid met 5-3 de verslaan. De heenwedstrijd in de Kuip tegen Benfica werd 0-0. Meer dan 4000 fans van Feyenoord geloofden daardoor in een stunt en reisden de club achterna naar Lissabon. Helaas werd deze wedstrijd met 3-1 verloren, waardoor de club niet de finale van de Europa Cup wist te behalen. Na het kampioenschap in 1965 mocht Feyenoord het al in de eerste ronde opnemen tegen Real Madrid. De Koninklijke had tot dan toe al vijf keer de Europa Cup binnen weten te slepen en zou dit in het seizoen 1965-1966 weer doen. Feyenoord bleek echter in de Kuip een stugge tegenstander. Door doelpunten van Venneker en Kraaij wist Feyenoord Real Madrid met 2-1 te verslaan. De return in Madrid werd Feyenoord kansloos gelaten. Real Madrid won deze wedstrijd met 5-0. Dit zou de opstap zijn naar het voor de zesde keer winnen van de Europa Cup I. Na het kampioenschap van 1969 mocht Feyenoord ook in het seizoen 1969-1970 weer deelnemen aan de Europa Cup en wist het al eerste club beslag te leggen op de Europa Cup I.

Het COPA retro shirt van Feyenoord is gebaseerd op het voetbalshirt van de jaren '60. Het Feyenoord voetbalshirt wordt traditioneel gekenmerkt door een verticaal rood vlak en een verticaal wit vlak. De rechterkant is overwegend rood en de linkerkant is overwegend wit.  De rechter mouw is weer wit met een rode bies aan de onderkant van de mouwen. De linker mouw is rood met een witte bies aan de onderkant van de mouwen. Verder is het Feyenoord retro shirt 1960's uitgerust met een klassieke v-hals, welke voor de helft wit en voor de helft rood is. De linker borst bevat een geborduurde badge van het Feyenoord embleem, waarbij de F in goud staat. Tijdens de jaren '60 had Feyenoord nog geen hoofdsponsor en geen teamkledingsponsor. Pas in 1969 werd het merk Le Coq Sportif teamkledingsponsor van de club en zou dit tot 1978 blijven. Adidas nam destijds ook al het stokje over. Pas in 1982 werd de eerste shirtsponsor geïntroduceerd; Gouden Gids. Check hieronder de foto van het Feyenoord COPA retro shirt van de jaren '60. Wanneer je dit shirt koopt, wordt deze verpakt in een luxe cadeaubox van COPA. Dit shirt kan je vanaf medio december 2014 kopen in de online sportfashion shop van Sportus.nl, waar je het ook kunt laten bedrukken met een eigen naam en nummer of met een naam en nummer van één van de sterspelers van destijds.

Koop het hier... en geef hieronder je mening!

Feyenoord Retro Shirt 1970's

Feyenoord Retro Shirt 1960 COPA

Feyenoord Retro Voetbalshirt