16 augustus 2016

FC Amsterdam retro voetbalshirt 1972

Het merk COPA Football heeft het retro voetbalshirt van cultclub F.C. Amsterdam nieuw leven ingeblazen. COPA staat bekend om het produceren van oude klassieke voetbalshirts. Vanaf nu is aan dat rijke assortiment een speciaal retro shirt toegevoegd van de club, die slechts tien jaar profvoetbal heeft gespeeld. Hieronder een kort verhaal over het bestaan van de Amsterdamse club en het unieke retro shirt van de club.

FC Amsterdam was een Nederlandse voetbalclub uit Amsterdam en is opgericht op 20 juni 1972. FC Amsterdam is ontstaan uit een fusie tussen de Amsterdamse voetbalclubs Blauw-Wit en DWS. Na het seizoen 1973-1974 traden ook De Volewijckers toe tot de fusieclub. Thuisbasis van de club uit Amsterdam was het Olympisch Stadion. Het voetbaltenue van ''De Lieverdjes'' bestond uit een wit shirt en een rode broek. De Lieverdjes was de bijnaam van F.C. Amsterdam. Enkele bekende spelers die debuteerden in de succesvolle beginperiode waren Geert Meijer, Gerard van der Lem, Nico Jansen en Heini Otto. Otto zou ook de mindere periode van de club meemaken. Bekende spelers uit de minder succesvolle periode waren André Wetzel en Martin Wiggemansen. FC Amsterdam heeft in het seizoen 1974-1975 zelfs nog UEFA Cup voetbal gespeeld, dit door een vijfde plaats in de competitie. In de UEFA Cup werd in de Eerste Ronde Hibernians FC uitgeschakeld. In de Tweede Ronde werd het grote Inter Milan over twee wedstrijden naar huis gestuurd. In Milan werd de wedstrijd met 1-2 gewonnen en thuis bleef het 0-0. In de Kwartfinale was het Duitse 1. FC Koln over twee wedstrijden te sterk voor de Amsterdammers, het werd 5-1 en 3-2 in het voordeel van de Duitsers. Door de verkoop van enkele sterspelers kon FC Amsterdam het niveau van de beginjaren niet evenaren en zakte de club af van de Eredivisie naar de Eerste Divisie. De degradatie betekende het einde van FC Amsterdam en het aantal toeschouwers werd zo klein dat er werd besloten om op het bijveld van het Olympisch Stadion te gaan spelen. In 1982 viel het doek voor FC Amsterdam en werd de club opgeheven.

Het FC Amsterdam retro voetbalshirt van COPA heeft de traditionele witte kleur met enkele rode details. Zo zijn de ronde hals en de biesjes in het rood. Over de lange mouwen van het retor shirt loopt een dikke rode baan. En op de linkerborst is het logo van F.C. Amsterdam te zien.

Het F.C. Amsterdam retro voetbalshirt is uiteraard te koop via sportus.nl. Klik hier of hieronder op het shirt om het cultshirt van F.C. Amsterdam te bestellen.

Amsterdam -fc -retro -shirt -1972
Fc -amsterdam -longsleeve -shirt

Gerelateerd nieuws