Energiebedrijven als shirtsponsor op Eredivisie voetbalshirts

Als het wat rustiger is met lanceringen van nieuwe voetbalshirts hebben wij wat meer tijd om de kleding-en shirtsponsoren van Eredivisie en Keuken-Kampioen Divisie clubs te analyseren. Twee weken geleden maakte de UEFA een onderzoek naar shirtsponsoren in het Europese voetbal openbaar. Één van de conclusies die uit dit rapport voortvloeide was dat met name bedrijven in de toerisme-, farmaceutische en energiesector in Europa goed vertegenwoordigd zijn op de tenues van Europese voetbalclubs. In de Eredivisie zien we eenzelfde trend en met name de energiesector doet het goed als shirtsponsor van de profclubs. Waarom? Daar hebben we een klein onderzoek naar gedaan. Het biedt namelijk niet alleen voordelen voor de sponsor en de clubs, maar ook fans kunnen voordelige deals scoren! Daar gaan we het in dit blog over hebben. Heeft jouw favoriete club overigens geen energieleverancier als hoofdsponsor? Gelukkig zijn er genoeg alternatieven een perfecte deal te scoren en kun je makkelijk en snel energie vergelijken.

Of profclubs actief op zoek zijn naar een energiebedrijf als sponsor omwille van duurzaamheid of dat deze bedrijven veel geld neer willen leggen om een club te sponsoren, is ons om het even. Het zal een combinatie van beide factoren zijn. Master in de voetbalmarketing Frank van den Wall Bake zegt hier het volgende over: ''Energiebedrijven duiken in het Nederlandse topvoetbal op als paddenstoelen in de herfst. Vaak zijn deze bedrijven bij het grote publiek onbekend en streven deze naar naamsbekendheid. In dat kader is de Eredivisie aantrekkelijk. Als sponsor ben je dan namelijk vaak in beeld.'' Bovendien kunnen de voetballers van deze clubs als ambassadeur optreden in reclames en ander marketinguitingen van het energiebedrijf.

Feit is dat momenteel drie Eredivisie clubs een Energiebedrijf als hoofdsponsor hebben. Feyenoord heeft Qurrent als hoofdsponsor. Het bedrijf staat sinds de zomer van 2017 op de tenues van de Rotterdamse club. Beide partijen tekenden in 2017 een contract tot 2021. Jaarlijks maakt Qurrent een bedrag van € 4 miljoen naar de club uit de havenstad over. Door de overname van Qurrent door Greenchoice verdwijnt het logo van Qurrent na dit seizoen echter wel van de tenues. Het label blijft nog wel twee seizoenen aan als partner van de club. Daarnaast gaat Feyenoord met de stichting DOEN, de voormalig aandeelhouder van Qurrent, op zoek naar een nieuwe shirtsponsor voor het seizoen 2019-2020. Dit zou zomaar opnieuw een energiebedrijf kunnen zijn. Ook bij PSV heeft men een energieleverancier als hoofdsponsor. Energiedirect.nl (onderdeel van Essent) sponsort de Eindhovenaren jaarlijks voor een bedrag van 6,5 miljoen euro per jaar. Vanaf komende zomer wordt het logo van Energiedirect wel verplaatst naar de achterkant van het tenue. SC Heerenveen tenslotte heeft GroenLeven zonne-energie als hoofdsponsor. Tal van andere clubs hebben bovendien een partnership met energiebedrijven. In de Keukenkampioen divisie heeft FC Twente PureEnergie als hoofdsponsor. Vorig jaar werd het contract met de energieleverancier zelfs met vijf jaar verlengd.

Hoewel het met name bij de kleinere clubs niet om de miljoenen van de sponsor zal gaan, hebben de energiebedrijven toch voldoende budget om deze clubs te sponsoren. Een andere marketingexpert op het gebied van sportmarketing, Bob van Oosterhout, heeft hier een verklaring voor: '''Het is nu veel zichtbaarder geworden of sponsoring het geld waard is. Door de digitalisering zie je veel makkelijker via welke acties consumenten bij jou komen.'' Bovendien hebben clubs vaak een grote fanbase. Voor de fans bieden deze energiebedrijven vaak voordelige abonnementen en deals aan. Hierdoor is het een win-win-win situatie. 

De concurrentie in de energiesector is momenteel moordend. In Nederland kun je momenteel kiezen uit meer dan 50 energieleveranciers, die een zo groot mogelijk marktaandeel willen scoren. Naamsbekendheid is daarom erg belangrijk voor deze bedrijven en met name middelgrote bedrijven kiezen ervoor om profclubs te sponsoren. In de vier grote buitenlandse competities (Premier League, Bundesliga, Serie A en La Liga) zwaaien vooral grote financiële instellingen, gokbedrijven, vliegmaatschappijen en autoproducenten de scepter. Ook in buitenlandse competities zijn overigens energiebedrijven vertegenwoordigd. Een voorbeeld hiervan is GAZPROM, dat zowel hoofdsponsor is van Schalke 04 als van Zenit Sint Petersburg.

Een grote naamsbekendheid voor het energiebedrijf, een mooi bedrag op de rekening van de topclubs, het verstevigen van het imago van een duurzame voetbalclub en de fans wat extra's bieden. Dit zijn de voordelen van dergelijke partnerships. Het is wachten tot er meer clubs in Nederland het voorbeeld van PSV en Feyenoord volgen? In Amsterdam heeft men bij Ajax met ZIGGO nog een contract tot de zomer van 2020. Zou daarna een energiebedrijf als shirtsponsor op de tenues van de Amsterdammers staan? Wie weet!

Gerelateerd nieuws