28 januari 2021

COPA Football en Mundial lanceren AC Milan voetbalshirt jaren '90

COPA Football heeft met het voetbalmagazine Mundial MAG weer een legendarisch Italiaanse voetbalshirt gelanceerd. Twee jaar geleden lanceerden beide partijen het Napoli Mundial voetbalshirt, een remake van de Napoli voetbalshirts van de jaren ’80. Dit waren de tenues waarin Maradona met Napoli de UEFA Cup veroverde en kampioen van Italië werd. Ook het nieuwe Mundial X COPA Football voetbalshirt is een befaamd shirt. Het nieuwe shirt betreft namelijk een remake van het AC Milan voetbalshirt van het seizoen 1993-1994 en 1992-1993.

Waar SSC Napoli met Maradona in de gelederen eind jaren ’80 de prijzen in Italïe pakte, nam AC Milan deze rol begin jaren ’90 over. De Rossoneri werd maar liefst drie keer op rij kampioen van Italië en dus ook in het seizoen 1993-1994. Met spelers als Maldini, Boban, Albertini, Desailly, Donadoni en Savicevic domineerden de bewoners van San Siro ook de Europe velden. Waar de Milanezen in 1993 de finale van de Champions League nog verloren (1-0 voor Olympique Marseille), speelde de club in de finale van 1994 in het Olympisch Stadion het FC Barcelona van Johan Cruijff met 4-0 van de mat. Een jaar later werd opnieuw de finale behaald, echter toen was Ajax met 1-0 te sterk voor I Rossoneri.

Het COPA X Mundial Milan voetbalshirt is vrijwel een exacte remake van het voetbalshirt van 1993-1994. Het voetbalshirt bevat de iconische rode en zwarte verticale banen. Daarnaast bevat het tenue een toelopende, zwarte v-hals met een dunne rode lijn. De kraag en de band aan de onderkant van de mouwen zijn ook geheel in stijl van de clubkleuren van Milan. Op de rechterborst van het nieuwe voetbalshirt prijkt het logo van COPA. Het Nederlandse merk, gespecialiseerd in het terug brengen van voetbalshirts van weleer, was destijds niet de kledingsponsor van de club. Het Italiaanse merk Lotto verzorgde in de periode 1993-1998 de tenues van de Italianen en van 1990 tot 1993 had adidas die functie. In het seizoen 1992-1993 en  1993-1994 had AC Milan niet het clublogo op de linkerborst. Omdat de club in 1992-1993 Serie A kampioen werd, droeg het het seizoen erop de Scudetto. Het COPA X Mundial Milan voetbalshirt bevat dus ook de Scudetto badge en daarboven prijkt een gouden ster. In Italië mag er per tien kampioenschappen een ster aan het logo worden toegevoegd en tot het seizoen 1993-1994 (dus exclusief het kampioenschap van dat jaar) had Milan dertien kampioenschappen op haar naam geschreven. Momenteel zijn dat er achttien. Het laatste kampioenschap dateert alweer van 2011. Waar in de periode 1992-1994 Motta nog hoofdsponsor was van Milan, staat op dit nieuwe voetbalshirt het logo van Mundial. De achterkant van het voetbalshirt bevat nummer 9. Dit was in 1992-1993 het rugnummer van Marco van Basten en het seizoen erna nam Boban dit nummer over. Het nummer heeft hetzelfde lettertype als de bedrukking van AC Milan in de jaren ’90. Begin jaren ’90 speelden clubs nog niet met namen op de tenues.

Milan COPA Football X Mundial voetbalshirt bestellen

Het nieuwe Milan COPA Football X Mundial voetbalshirt kun je vanaf nu bestellen voor volwassenen. Het polyester voetbalshirt is namelijk beschikbaar in de maten XS, S, M, L, XL en XXL & heeft een prijs van € 59,95. In de onderstaande winkel kun je het tenue ook laten bedrukken met een zelf gekozen naam.

Bestel dit retro voetbalshirt direct in deze AC Milan fanshop! 

COPA Mundial AC Milan retro voetbalshirt jaren '90