VVV-Venlo Europa in. Gerald Sibon Topscorer van de Eredivisie. Groninger Suk Huan-Jun Speler van het Jaar. De 30-jarige Frank Demouge Talent van het Jaar. Het kan allemaal in onze Micky Mouse competitie. Maar dit is juist wat onze Micky Mouse competitie zo leuk maakt. Neerlands duurbetaalde profs werken zich op dit moment in het zweet in oefenpotjes tegen C.V.V. Berkel, v.v. Jubbega en FC Vinkenslag.

Ga er maar aan staan, je opladen tegen ongetrainde Derde- en Tweedeklassers. Het is net alsof je pionnen in een trainingsveld zet die kunnen bewegen en die te laat ingezette slidings kunnen maken. Het devies: enkels intapen en 90 minuten vol gas geven. Uitslagen als 11-0 of 17-0 voor de profs zijn dan ook geen uitzondering. Verrassingen zitten er ook tussen. Soms wordt het 5-4 of 6-3. Talenten krijgen een kans om zich te onderscheiden of om zichzelf in de etalage te spelen voor een verhuur in de winter. Je kunt er niet vroeg genoeg mee bezig zijn.


In de voorbereiding heeft Miralem Sulejmani de kans om de overtollige kilo’s eraf te hollen en kan Jeroen Drost zijn techniek perfectioneren. Misschien kan hij dan na de zomerstop meer dan 30 keer hooghouden en klopt er een mooie ploeg, zoals Almere City FC of Telstar , uit de Jupiler League bij hem aan. Hopelijk vraagt Ted van Leeuwen, technisch directeur van Vitesse, dan niet een te hoge transfersom voor deze verdediger met de techniek van Berry van Aerle en het loopvermogen van Maradona. Dit zou nog wel eens roet in het eten kunnen gooien. Maar gelukkig loopt de transferwindow tot 31 augustus. Jeroen Drost heeft dus nog voldoende tijd om tot een mooie transfer te komen. Misschien is het leuk om een package deal te sluiten voor geïnteresseerde clubs en nemen ze zijn 10 minuten oudere tweelingbroer Henrico er ook bij. Best handig, als Jeroen ziek is stel je gewoon Henrico op. Geen mens die het door heeft. Behalve dan dat Henrico rechtsbenig is en Jeroen linksbenig, maar dat zijn kleinigheidjes in het Nederlandse topvoetbal.


Ook clubs kunnen zich etaleren en de omvang van hun spierballen meten, door oefenwedstrijden in te plannen tegen gewaardeerde buitenlandse teams. Tal van buitenlandse profclubs trekken richting De Lage Landen om daar een trainingskamp op te zetten. Jammer genoeg heeft het verleden echter uitgewezen dat het niveau van de Nederlandse competitie door de ondergrens heen dreigt te schieten. In 9 van de 10 gevallen trekt de Nederlandse club aan het kortste eind in deze internationale krachtmetingen. De laatste keer dat Ajax het Amsterdam Tournament heeft gewonnen dateert al van 2005 en de laatste keer dat Feyenoord de finale van de Alpen Cup wist te behalen was in 2004. Partizan Belgrado was destijds in de finale met 1-0 te sterk voor de equipe van Ruud Gullit. Maar een nieuw seizoen, boordevol nieuwe kansen, doet hopen.


In de Nederlandse competitie zijn er altijd verrassingen te noteren. ADO Den Haag dat uit het niets Europees voetbal haalt, een topscorer van NEC die luistert naar de naam Björn Vleminckx, het mooiste doelpunt van het jaar gescoord door de Gambiaans-Noorse alleskunner Pa-Moudou Kah en ga zo maar door. De wonderen zijn de wereld nog niet uit. En dus ook niet de wonderen die een nieuw voetbalseizoen ons gaat brengen. Wordt Ajax wederom kampioen, of toch Vitesse? Wordt Wijnaldum van PSV Talent van het Jaar, of toch Samuel Armenteros van Heracles Almelo? Wordt Bryan Ruiz van FC Twente Speler van het Jaar, of toch Robert Braber van RKC Waalwijk? Wie zal het zeggen? Ik heb het voetbalshirt van NAC Breda met Robert Schilder achterop gekocht. Ik voel namelijk dat dit wel eens het jaar van NAC Breda kan worden. Want, we beginnen weer van voor af aan: Nieuwe ronde, nieuwe kansen.

 

Columnist:

Sytze Wierema