Uitgelekte voetbalshirts, privacy en een goedkope VPN verbinding

Het lijkt er op dat voetbalshirts steeds vroeger uitlekken. Vroeger zagen we pas de eerste details van de voetbalshirts van een nieuw seizoen medio maart/april. Nu lekken voetbalshirts soms al uit als het shirt van afgelopen seizoen pas net gelanceerd is. Dit gebeurde namelijk met het Barcelona voetbalshirt voor 2019-2020. Het ontwerp van het tenue lekte daags uit na de bekendmaking van het Barcelona thuisshirt van dit seizoen. Dat was al in juni vorig jaar. Zodra de eerste details van een nieuw tenue uitlekken gaan de eerste hobbyisten aan de slag en ontwerpen aan de hand van de informatie over het nieuwe shirt een mogelijk design voor het nieuwe tenue.  Clubs en met name de grote sportmerken verliezen inkomsten door het feit dat voetbalshirts al vroegtijdig uitlekken. Er zijn de afgelopen jaren grote stappen gemaakt om persoonsgegevens te beschermen. Denk hierbij een de nieuwe AVG en het gebruik van een goedkope VPN verbinding om veilig gebruik te kunnen maken van het internet. Toch lijkt het voor bedrijven lastig te zijn om de geheimhouding van voetbalshirts te waarborgen

Het uitlekken van voetbalshirts

De vraag is allereerst waarom een voetbalshirt uit kan lekken voor de lancering ervan. Vaak lekt er namelijk een foto van het nieuwe tenue uit, ver voordat het shirt door clubs en de sportmerken officieel wordt uitgebracht. Voor de supporters is dit vooral interessant omdat ze direct hun mening kunnen ventileren over het nieuwe tenue. Vooral als supporters niet betrokken zijn in het ontwerpproces of als de tenues gebaseerd zijn op een standaard template van een sportmerk, zijn deze meningen niet positief. Is het tegenovergestelde het geval, dan valt het alles mee. Toch is er geen weg meer terug. Als de shirts uitlekken, betekent dit vaak dat ze al in productie zijn genomen. Mochten de reacties op een uitgelekt voetbalshirt negatief zijn, dan is het al te laat. Het uitlekken heeft ook een keerzijde. Het stimuleert de verkoop van nep voetbalshirts. Wanneer voetbalshirts uitlekken en er is een vermoeden dat dit ook daadwerkelijk de nieuwe tenues worden, dan gaan de radars in Azië draaien. Verschillende aanbieders bootsen het shirt na en bieden dit tegen een spotprijs aan op AliExpress en Alibaba, vaak voordat het shirt officieel gelanceerd wordt. Het door deze fabrieken nagebootste voetbalshirt lijkt veel op het shirt dat uiteindelijk door een club gelanceerd wordt. Soms missen er wat details of zijn er wat verschillen in kleur, maar als je het niet weet lijkt het shirt precies op het echte voetbalshirt. Buiten dat, is het ook nog eens illegaal om het logo van een club en sportmerk op een voetbalshirt te gebruiken. Hiervoor moet een licentie betaald worden en het lijkt er niet op dat deze Aziatische fabrieken miljoenen neerleggen om gebruik te maken van het logo van de sportmerken of clubs (behalve natuurlijk als de sportmerken een deal hebben met deze fabriek). Feit is dat met name grote clubs en sportmerken miljoenen mislopen door de verkoop van nep voetbalshirts. Veelal zijn deze tenues meer dan 75% goedkoper dan de echte tenues. Deze trend duurt al decennia lang en is bijna niet uit te bannen, behalve als er geen foto's meer uitlekken van voetbalshirts die nog gelanceerd moeten worden. Hoe dat kan, is ons ook een vraag. Privacy is hoe dan ook de sleutel en dit is ook iets wat ongetwijfeld in contracten tussen kledingsponsoren en clubs wordt opgenomen.

Privacy & de voordelen van VPN verbinding

Op grote schaal lijkt het vrij lastig om het uitlekken ook daadwerkelijk uit te bannen. Het design van nieuwe tenues wordt als het ware gehackt. We schenden de privacy van clubs en sportmerken. Dit terwijl privacy momenteel de laatste jaren een hot topic is, echter dan vooral om persoonsgegevens te beschermen. Met de introductie van de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) vorig jaar is daar vorig jaar een grote stap in gezet. Daarnaast kun je je eigen privacy online beter beschermen door gebruik te maken van een VPN. Voor iedereen die daarvan nog nooit gehoord heeft, VPN staat voor Virtual Private Network. Een VPN verbinding is een beveiligde verbinding die jouw gegevens versleutelt en anonimiseert. Je maakt met je telefoon, tablet of pc verbinding via de VPN en deze maakt verbinding met internet. De VPN fungeert dus als soort tussenpersoon en vergeet als het ware jouw gegevens. Daardoor zijn ze niet te achterhalen voor hackers of andere partijen. Wil je een VPN verbinding maken, dan heb je ook een VPN-abonnement nodig en speciale software. Als je deze eenmaal hebt, kan je aan de slag. Het biedt namelijk een aantal voordelen:

  1. Allereerst voorkomt een VPN-verbinding dus dat hackers bij je gegevens kunnen. Als je verbinding maakt met een WIFI-netwerk zijn jouw gegevens te traceren voor hackers. Door middel van een VPN kun je dit voorkomen.
  2. Je bent anoniemer op internet en vooral voor adverteerders. Iedere website bevat cookies, die je telkens blijven volgen. Door een VPN verbinding is dit verleden tijd.
  3. Met een VPN kun je overal en altijd neflixen, dus ook als je in het buitenland bent! Als je bijvoorbeeld verbinding maakt met een server in de Verenigde Staten, kan je de Amerikaanse Netflix bekijken, dus nog meer nieuwe series en films!
  4. Met een VPN verbinding kun je ongestoord downloaden. Niemand kan zien wat je downloadt, omdat je dit natuurlijk anoniem doet.

Om met een VPN verbinding te maken, heb je een VPN-abonnement nodig. Dit kan al vrij goedkoop. Zo is 5 euro VPN één van de goedkoopste VPN verbindingen. Een VPN is dus de uitkomst voor nog meer persoonlijke privacy! Eigenlijk zou er zoiets moeten bestaan voor uitgelekte voetbalshirts. Nu zullen de netwerken van clubs en sportmerken ongetwijfeld goed beveiligd zijn. De foto's van uitgelekte shirts bevinden zich vaak niet op de server op de clubs of sportmerken, maar worden stiekem gemaakt in fabrieken waar de tenues worden geproduceerd. Dit valt niet te controleren, behalve dan als medewerkers hun telefoon moeten inleveren bij binnenkomst of dat hun telefoon gecontroleerd wordt. Dit druist echter weer in tegen privacy. Vooralsnog lijkt het een utopie het uitlekken van voetbalshirts tegen te gaan. 

Er zijn de afgelopen jaren grote stappen gemaakt om persoonsgegevens te beschermen. Toch lijkt het voor bedrijven lastig te zijn om de geheimhouding van voetbalshirts te waarborgen. Hebben jullie zelf nog tips? Of stellen jullie het juist op prijs dat voetbalshirts uitlekken? Laat het ons weten!