Hielspoor, een veelvoorkomende blessure bij voetballers

Door het coronavirus werd er lang niet gevoetbald, maar gelukkig is dat nu weer het geval. De grote voetbalcompetities zijn sinds deze week namelijk weer begonnen. Het voetbal is niet altijd hoogstaand. Of dit komt omdat er nog geen publiek bij de wedstrijden mag zijn of omdat de spelers nog niet fit zijn, is de vraag. Door de korte voorbereiding, is de kans op blessures groter en dat is ook te zien aan de hoeveelheid blessures. Eén van die veelvoorkomende voetbalblessures is hielspoor.

De oorzaken

Wat is hielspoor precies? Het is een verkalking van de peesplaat aan het hielbeen. Één van de symptomen van hielspoor is pijn onder die hiel bij het staan of bewegen. Het is het best te omschrijven als een stekend gevoel bij het lopen. Deze pijn kan lang aanhouden en vanuit het niets weer opkomen en afzwakken.

Hielspoor kan verschillende oorzaken hebben. Één van die oorzaken is overbelasting en met name bij sporten waarbij je je voeten vooral gebruikt, zoals voetbal, hardlopen, basketbal, handbal en volleybal. Wanneer je je je slecht voorbereid en te snel weer begint na een periode van rust, is er een grotere kans op hielspoor. Wanneer je weer begint met sporten na een relatief lange periode van rust, begin dan rustig aan en zorg voor een goede opbouw van je trainingen. Een andere oorzaak van hielspoor kan ook liggen in de kuiten. Veel mensen die last hebben van hielspoor hebben namelijk korte kuitspieren. Een korte spier betekent dat dit minder elastisch is en sneller stijf wordt. Wanneer dit het geval is wordt er via de achillespees telkens rek uitgeoefend op de peesplaat en dit kan weer klachten veroorzaken. Wanneer je korte kuitspieren hebt, kun je dit merken aan de beperkte beweeglijkheid van je voet ten opzichte van je enkel. Een derde oorzaak kan liggen in het feit dat je een voetafwijking hebt. Vooral wanneer je voeten hol staan of wanneer je platvoeten hebt, is de kans op hielspoor groter. Als je dit hebt, kunnen je voeten meer naar binnen of naar buiten afwijken en dit zorgt voor een verkeerde verdeling van kracht op de peesplaat, waardoor deze kan irriteren. Andere oorzaken zijn het dragen van slecht schoeisel (zonder demping), overgewicht, het hebben van een staand beroep, verkeerde loopgewoontes of het klem zitten van een zenuw.

De behandeling

Wanneer je last hebt van hielspoor, treur dan niet. Er zijn namelijk verschillende mogelijkheden om dit te behandelen. Soms gaat hielspoor vanzelf over. Mocht dit niet het geval zijn, neem dan in ieder geval wat rust of doe rustig aan met sporten. Een belangrijke stap in de behandeling is namelijk het verminderen van de belasting. Ga bijvoorbeeld een sport doen, waarbij je voeten minder klappen krijgen, zoals zwemmen of fietsen. Het is bovendien belangrijk speciale rek- en strekoefeningen te doen. 

Check daarnaast ook goed welke schoeisel je gebruikt. Mocht het nodig zijn, dan kun je er ook aan denken om zooltjes te gebruiken. Er zijn bijvoorbeeld speciale heilspoorzooltjes, die je voeten op de juiste plaats ondersteunen en een corrigerend effect hebben. Ook kun je eventueel je voet intapen, zodat de peesplaat minder uit kan rekken en de aanhechting bij het hielbot minder geïrriteerd raakt. Ga hierbij nooit zo maar zelf aan de slag en vraag tips bij je fysiotherapeut.

Wanneer de bovenstaande tips geen verbetering opleveren, is shockwave therapie één van de mogelijkheden. Deze therapie bestaat uit kleine stootjes van geluidsgolven, welke worden afgegeven op de spieren, pezen en kapsels in de voet. Het doel hiervan is de kalklaag af te laten brokkelen. Vaak kan deze therapie overigens wel als pijnlijk worden ervaren. Een andere therapie is dry needling. Bij dry needling worden naalden in gebracht in de spieren. Wanneer de naald op het juiste punt wordt ingebracht, worden deze op en neer bewogen om een reactie teweeg te brengen. Of deze behandeling lukt, is ook weer per persoon afhankelijk. Ook kan er een nachtspalk gebruikt worden om de peesspier te corrigeren. Deze behandelingen vinden plaats bij een podotherapeut of een orthopedisch adviseur. Onder begeleiding kun je dan ook de spieren in de voeten trainen en je looppatroon verbeteren. Deze tips kunnen allemaal bijdragen aan het verminderen van de klachten.

Tot zo ver een informatief artikel in deze tijden waarin steeds meer mensen het sporten op gaan pakken na een periode van rust! We geven nog een laatste tip! Het is nooit verkeerd om speciale sportsupplementen voor voetballers  te gebruiken wanneer je het sporten weer oppakt. Hiermee heb je gegarandeerd de perfecte mindset. Motivitatie, een gezonde leefstijl en motivatie is de key!