Het runnen van een online clubshop: het belang van online boekhoudsoftware

Inmiddels heeft vrijwel iedere zichzelf respecterende profclub een professionele webshop. Waar de clubs vroeger alleen een kleine winkel naast het stadion hadden, die alleen tijdens wedstrijddagen geopend waren, hebben vrijwel alle clubs een online shop, waarin deze de voetbalshirts en andere merchandising van de club verkopen. Voor Feyenoord producten kan je online zelfs alleen bij de officiële webshop van de club terecht en nergens anders. Zoals met alle webshops is het grote voordeel is dat je niet afhankelijk bent van openingstijden van de fanshop bij het stadion en ook dat het voetbalshirt van je favoriete club de volgende dag netjes bij je thuis afgeleverd wordt. Deze snelheid en service zorgen ervoor dat clubs steeds meer omzet halen uit de online verkoop van voetbalmerchandising. Toch is het makkelijker gezegd dan gedaan en hebben niet alle clubs een online webshop.


Een klein rondje langs de velden leert ons dat met name  clubs uit de Keuken Kampioen Divisie en amateurs nog geen webshops hebben op het niveau van clubs in de Eredivisie. Clubs als Dordrecht '90 en Helmond Sport hebben zelfs geen online shop. Enerzijds is dit natuurlijk een afweging van de club. Deze clubs hebben een beduidend mindere fanbase dan een meerderheid van de Eredivisie clubs. Is de investering in een webshop het dan wel waard? Ons antwoord is altijd doen! Je klanten, in dit geval de supporters, moet je zo goed mogelijk dienen. Dit vergt wel wat van de organisatie. Het runnen van een webshop is namelijk een andere tak van sport dan het runnen van een fysieke fanshop. Hoe houd je de voorraad up-to-date? Hoe krijg je zo snel mogelijk inzicht in de omzet van de webshop? In dit eerste blog gaan we vooral in op de financiële kant van het verhaal. Naast het aanschaffen van een goed content management systeem (CMS), is het ook van belang een goed boekhoudpakket hieraan te koppelen. Hier hebben we het dan over volledig geautomatiseerd boekhouden, zodat met name de boekhouders of andere financieel verantwoordelijken binnen de club hier geen extra omkijken naar hebben.

Het principe van een boekhoudsoftware is eigenlijk simpel. Het helpt de clubs om de administratie van de webshop up-to-date te houden en uit te werken. Door dit softwarepakket te koppelen aan de CMS van de online shop kan direct een balans en winst- en verliesrekening gemaakt worden en bovendien levert het een archief voor administratieve stukken op. Veel van deze pakketten zijn beschikbaar in de cloud. Ook dit heeft weer een aantal voordelen. In de cloud betekent dat je er altijd en overal bij kunt, waar je ook bent. De enige voorwaarde is dat je een internetverbinding hebt. Een ander voordeel van deze boekhoudpakketten is dat updates automatisch doorgevoerd worden. Je hoeft dus zelfs niks te downloaden of uploaden als er een nieuwe versie van het systeem beschikbaar is. Ook het backuppen van alle informatie in het systeem gebeurt automatisch.

Het vergt echter wel een investering. Omdat er verschillende aanbieders van deze pakketten zijn, zie je door de bomen vaak het bos niet meer. Het ene pakket heeft weer meer functionaliteiten dan het andere pakket en natuurlijk zijn er verschillen in prijs. Vaak geldt: hoe meer functionaliteiten een pakket heeft, hoe hoger de prijs. Daarnaast hebben grotere bedrijven/clubs meer eisen stellen aan het pakket. Dit betekent dat het pakket meer functionaliteiten moet hebben en dus duurder is. Het probleem is vaak dat veel clubs al met boekhoudsoftware werken, die niet gekoppeld kan worden aan de nieuwe webshop. Ook dit vergt weer een investering.

Gelukkig bestaan er tegenwoordig ook partijen die je wensen en eisen in ogenschouw nemen en voor- en nadelen van alle aanbieders van online boekhoudsoftware voor je op een rijtje kunnen zetten. Één van die partijen is boekhoudprogramma-vergelijken.com. Hierop staat een uitgebreid en object overzicht van boekhoudprogramma's, welke allemaal recent getest zijn en dus up-to-date zijn. Deze site helpt je perfect bij het maken van de juiste keuze voor online boekhoudsoftware. 

Wat ons betreft is dit een belangrijke stap in de afweging van het beginnen van een webshop. Het beschikken over de juiste boekhoudsoftware voor je webshop ontzorgt namelijk de financieel verantwoordelijke binnen de club en alle cijfers met betrekking tot de shop zijn up-to-date. Dit is echter nog maar de eerste stap. Het logistieke proces van een webshop is beduidend anders dan van een fysieke winkel. Daar gaan we het in een volgend blog over hebben. Uiteraard hopen we niet dat dit de clubs die nog geen professionele webshop hebben, afschrikt. Het biedt namelijk alleen maar extra kansen!