De sponsor en het verhaal: FC Utrecht en Tele2

De rubriek ''de sponsor en zijn verhaal'' is terug! In deze rubriek bespreken we de sportieve successen in de periode dat de sponsor aan de club verbonden was en natuurlijk ook de identiteit van de sponsor! Vandaag gaat dat om het sponsorship tussen FC Utrecht en Tele2. De telecommunicatieprovider was in de periode 2015-2019 de rugsponsor van de club uit de Domstad. Vorig jaar zomer werd het stokje overgenomen door T-Mobile. Dit had alles te maken met de fusie tussen Tele2 en T-Mobile vorig jaar. Naar aanleiding hiervan werd er door het concern besloten het merk T-Mobile te voeren op de voetbalshirts van FC Utrecht. Sinds dit seizoen is T-Mobile zelfs de shirtsponsor van Utrecht.

Over Tele2

Voordat we het over het partnership tussen Tele2 en FC Utrecht gaan hebben, introduceren we natuurlijk eerst even Tele2. Tele2 is dus sinds begin 2019 onderdeel van T-Mobile Nederland en richt zich met name op de generatie Z. Het is binnen het portfolio van T-Mobile de rebel met humor. Bij T-Mobile kun je niet alleen Internet, Bellen en TV regelen, maar ook je mobiele abonnement afsluiten. Omdat het merk zich vooral richt op generatie X bevat het assortiment natuurlijk de nieuwste iPhones, waaronder de iPhone 11, die vorig jaar geïntroduceerd werd. De meest opvallende feature van deze telefoon is de camera. Deze bevat twee sensoren aan de achterkant, waarmee je zowel normale foto's als groothoekfoto's kunt maken. Een andere gave feature van deze telefoon is de nachtmodus om foto's te maken. Wanneer je 's nachts of in het donker een foto maakt, worden donkere scenes op een natuurlijke manier opgericht en worden er meerdere details zichtbaar. Bovendien staat de iPhone 11 bekend om het revolutionaire design. Inmiddels is ook de lancering van de iPhone 12 nabij, waarvan we nog meer kunnen verwachten. We zijn benieuwd! 

Tele2 als hoofdsponsor van FC Utrecht

De periode met Tele2 aan boord heeft FC Utrecht geen windeieren gelegd. Hoewel er geen tastbare prijzen werden gewonnen, plaatste de club van John van den Brom zich maar liefst twee keer voor de Europa League, even zo vaak als de periode daarvoor. In het seizoen 2012-2013 eindigde FC Utrecht op een vijfde plaats in de Eredivisie, waardoor het zich plaatste voor de voorronde van het tweede niveau van Europa. Helaas ging het voor FC Utrecht in een vroeg stadium al mis. In de tweede voorronde van het toernooi trok de Luxemburgse club FC Differdange 03 over twee wedstrijden aan het langste eind. In 2018-2019 won de club uit de Domstad de play-offs waardoor het zich weer plaatste voor Europees voetbal. Opnieuw vond de club in de tweede voorronde haar Waterloo. Dit keer was het Bosnische HŠK Zrinjski over twee wedstrijden te sterk. Hoewel de Europese tour van FC Utrecht twee keer van korte duur was, heeft de club zich afgelopen lustrum genesteld in de top van de Eredivisie en is de club steevast de grote uitdager van topclubs als Ajax, Feyenoord en PSV.

FC Utrecht en Tele2 hebben niet alleen sportieve successen samen geboekt. De telecomaanbieder is ook verantwoordelijk voor het digitaliseren van het stadion van de club, stadion Galgenwaard. Iedereen in het stadion kan sinds 2015 gebruik maken van een gratis Wifi verbinding, zodat de hoogtepunten van de wedstrijd live gedeeld kunnen worden. Bovendien kunnen supporters van Utrecht live specifieke statistieken van de wedstrijden zien, zoals bijvoorbeeld hoeveel balcontacten een speler gehad heeft of hoeveel kilometer een speler heeft afgelegd. Dit past perfect in het programma ''Utrecht als Smart City'', welke als doel heeft om door middel van digitale technologie de groei van de lokale economie te ondersteunen.

Het sponsorship van Tele2 bij FC Utrecht had bovendien een maatschappelijke functie. Verschillende keren stond het bedrijf namelijk de positie op de FC Utrecht voetbalshirts af aan goede doelen, zoals het Leger des Heils, het fonds gehandicaptensport, Nationaal fonds Kinderhulp en het Nationale Ouderenfonds. Bovendien hielp Tele2 in samenwerking met het FC Utrecht DreamTeam de dromen uitkomen van verschillende supporters. Een voorbeeld hiervan is de actie ''De Eindbaas voor een dag'' waarbij de zakelijke sponsors van de club een dag de Eindbaas van FC Utrecht volgden op een wedstrijddag en zelf de touwtjes in handen hadden. Onderdeel van deze actie is dat het logo van de ondernemer op de wedstrijdshirts van FC Utrecht staat en ook op de boarding langs het veld. Bovendien heb je als Eindbaas de hele dag de beschikking over een luxe skybox in het FC Utrecht stadion.

Sinds 2019 heeft T-Mobile het stokje overgenomen van Tele2 en eigenlijk gaat T-Mobile op dezelfde voet verder als Tele2. De reactie van Léon Toet, Chief Commercial Offcicer Business bij T-Mobile is treffend: ''De samenwerking tussen Tele2 en FC Utrecht is bijzonder. Toen ik hier voor het eerst langskwam om kennis te maken, was ik meteen onder de indruk wat Tele2 en FC Utrecht hier in korte tijd hebben neergezet. Het is een gelaagde partnership waar business opportunity's, zakelijke- en consumentenactivaties en zelfs MVO-activiteiten in verweven zitten. Ik ben er trots op dat Tele2 nu onderdeel uitmaakt van T-Mobile en dat wij de samenwerking met FC Utrecht als sponsor en connectiviteitspartner voortzetten.''